U BEČEJSKOM ATARU - Usevi u dobroj kondiciji

  22 avgust 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prema informacijama iz opštinske poljoprivredne kancelarije usevi u bečejskom ataru su u odličnoj kondiciji i očekuju se veći prinosi nego prošle godine.


„Zbog velikih količina kiša usevi su u odličnoj kondiciji, pre svega mislim na soju, šećernu repu, kukuruz i suncokret. Ovo je period kada oni prelaze u fazu sazrevanja, međutim, kod nas to još nije slučaj i mislim da će se faza sazrevanja produžiti i period berbe, upravo zbog toga, malo odložiti, a to znači da bi trebali da budu i veći prinosi“, rekao je Anđelko Mišković, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i selo.


To je dobra strana koja može da nadomesti ovogodišnji lošiji rod pšenice.


„Žetva pšenice je završena. Prinosi su različiti i kreću se od tri do sedam tona po hektaru. Na nekim parcelama je bio izuzetno dobar rod, ali je na mnogim mestima prevelika količina kiše uticala na smanjenje hektolitarske mase zrna i došlo je do ukupno manjeg prinosa. Zbog velike količine vlage bilo je i pojave bolesti, i poljoprivrednici su trebali dva do tri puta u toku godine da primenjuju agrotehničke mere, ali ni to nije bilo dovoljno da se usevi zaštite. S jedne strane je i to umanjilo rod, proizvodnja je zbog primene zaštite skuplja, a cena otkupa je izuzetno niska, tako da poljoprivrednici ove godine neće imati dobru računicu“, rekao je Mišković.


Cena pšenice na Produktnoj berzi u Novom Sadu je 19. avgusta bila 17,55 dinara po kilogramu.


Početak skidanja useva se očekuje početkom septembra, a za kukuruz i soju polovinom i krajem septembra.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija