Poništen konkurs za direktora biblioteke: Predlog upravnog odbora za v.d. direktora je veroučiteljka Boglarka Taloš

  27 decembar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Upravni odbor Narodne biblioteke poništio je danas (27. decembar) konkurs za izbor direktora ove ustanove kulture.

Učinio je to na današnjoj sednici uprkos tome što je sredinom decembra dostavio osnivaču biblioteke, Skupštini opštine Bečej, obrazloženu listu kandidata za direktora. Upravni odbor je na današnjem zasedanju, nakon poništenja konkursa za direktora, prema izvorima redakcije Bečejskog mozaika, odlučio da za vršioca dužnosti direktora predloži veroučiteljku iz Bečeja Boglarku Taloš. O predlogu za imenovanje vršioca dužnosti direktora trebalo bi da se izjasni Skupština opštine na sednici koja bi, po najavama, trebalo da bude održana 30. decembra.
O razlozima poništavanja konkursa predsednik Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose Skupštine opštine Nenad Tomašević je 26. decembra za Bečejski mozaik izjavio: „Konkurs će biti poništen zato što statut biblioteke nije usklađen sa zakonom, a konkurs je raspisan po statutu. Upravni odbor treba da poništi konkurs. U zakonu piše da upravni odbor predlaže direktora, što znači da upravni odbor predlaže i v.d. direktora“.
Sada predstoji izmena statuta Narodne biblioteke, a to je posao osnivača po predlogu upravnog odbora.
Za sada se ne zna da li će sastav petočlanog upravnog odbora biblioteke ostati isti, ili će biti promenjen.
Prema nezvaničnim informacijama novinara Bečejskog mozaika, raniji predlog upravnog odbora je bio da novi direktor biblioteke bude profesorica mađarskog jezika iz Nove Crnje Angela Kusli Kovač. Na konkurs osim Kusli Kovač prijavila se i aktuelna direktorka biblioteke Izabela Šormaz.
Podsetimo da su prijave kandidata na konkurs za direktora otvorene 22. novembra i tada je upravni odbor – u ime lokalne samouprave Elvira Kočiš, Juliana Borbaš Rac i Monika Keler, a od zaposlenih u biblioteci Magdolna Radojević i Eva Virag Rab – nakon otvaranja dokumentacije konstatovao da sadašnja direktorka Izabela Šormaz ispunjava sve uslove, a u slučaju druge kandidatkinje Angele Kusli Kovač je nakon glasanja članova upravnog odbora – 3 za i 2 protiv – donet zaključak da i ona ispunjava uslove konkursa. Rasprava se vodila u vezi sa tim da li se kandidatkinji Angeli Kusli Kovač može prihvatiti potvrda udruženja građana Mađarska omladinska akcija iz Bečeja kao potvrda izdata od strane reprezentativnog udruženja u kulturi i dokaz o tri godine rada u kulturi, koji je bio jedan od najvažnijih uslova konkursa.
Prema propisima, rad u oblasti kulture treba da potvrdi reprezentativno udruženje koje je upisano u registar reprezentativnih udruženja u kulturi. Ministarstvo kulture i informisanja u mišljenju od 2. decembra navelo je da Mađarska omladinska akcija nema status reprezentativnog udruženja u kulturi.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija