XI. Ricsaj Népművészeti Találkozó: Perdült a szoknya, szállt az ének

  03 decembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

November 21-e és 23-a között tizenegyedik alkalommal került megrendezésre a Ricsaj Népművészeti Találkozó, melynek idén is a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör adott otthont. A fesztivál nem versenyjellegű, így a fellépők feszültség nélkül mutathatták be néptánc- és népzenei tudásukat. Az idei rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap, a Tartományi Műveldési és Tájékoztatási Titkárság, a községi önkormányzat és a Lux nyomda támogatásával valósult meg.

„A rendezvény első napján a péterrévei gyermekekhez látogattunk el. A Samu Mihály iskola diákjainak lehetőségük volt népdalok tanulására, valamint népi hangszerek, illetve népviseletek megismerésére, míg a Makádi és dr. Kiss Imre óvodákban a Régijó zenekar tartott gyermekkoncertet, ahol népi gyermekjátékokat és népdalokat tanulhattak az ovisok”, mondta Cseszák Balázs, a rendezvény megálmodója.
Szombaton gyermekzsivajtól volt hangos a kultúrkör nagyterme, ugyanis az idei Kőketánc, a vajdasági óvodások és általános iskolások énekes népi játék- és néptánc vetélkedőjének gálaműsorára kerül sor. A becsei táncosokon kívül vendégek érkeztek Szabadkáról, Kanizsáról és Péterrévéről, míg a talpalávalót a Régijó zenekar szolgáltatta. Dél-alföldi, szilágysági, somogyi, bagi, magyarbődi és Galga-menti táncokat láthatott a szépszámú közönség.
Az egybegyűlteket Galgó Ferenci Andrea, a Községi Tanács művelődéssel, oktatással és civil szervezetekkel megbízott tagja köszöntötte, kiemelve a rendezvény fontosságát. „Nagyon örülök annak, hogy a Ricsaj előtt a tizenegyes szám ékeskedik, hiszen ez azt bizonyítja, hogy töretlen a lelkesedés. Külön öröm számomra, hogy a teremben olyan kisgyerekeket is látok, akik csak most kapnak majd kedvet ahhoz, hogy néptáncosok, népzenészek legyenek, így a Ricsajon felnőtt generációnak van és lesz utánpótlása. Külön köszönöm a Petőfi kultúrkörnek, hogy törődik a gyerekekek néphagyományra való oktatásával”.
Az érdeklődők a délután folyamán néptáncoktatáson vettek részt, először bagi táncokat tanulhatnak Gazsó Tibortól és Varga Violától, majd sóvidéki táncokat sajátíthattak el Szurlovszki Szilviától és Rumenyákovity Kárlotól, míg a talpalávalót a Fokos zenekar biztosította. Sokan választották a kézműveskedést, ahol lehett nemezelni, karkötőt készíteni, karácsonyi koszorút kötni, gyöngyöt fűzni, gipszformákat festeni, de a fafaragás rejtelmeibe is betekintést nyerhettek a fiatalok. Az esti gálaműsoron a Duna tévé által szervezett Fölszálott a páva című műsor vajdasági döntősei léptek színpadra nagy sikerrel. Vastaps fogadta a becsei Fokos zenekar tagjait, a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Róna táncegyüttesét, a Cseszák Balázs-Cseszák Korcsik Anikó párost, valamint a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttesét.
Vasárnap délután a kultúrkör előcsarnokában az Öko Becse civil szervezet egy hagyományos disznótor szokásait mutatta be, illetve a disznótor kellékeiből, disznóvágáskor használatos eszközökből készített érdekes kiállítást, majd a színpadon a 38. Durindó és 51. Gyöngyösbokréta fesztivál gálaműsorára került sor a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel karöltve. A résztvevőket és a közönséget Szabó Gabriella, a Fesztiváltanács elnöke köszöntötte. „A Kárpát-medencei szintű versenyekről rendre elhozzuk, elhozzák tehetségeink a legjobb helyezéseket, fiatalabbak és idősebbek egyaránt méltóan képviselnek bennünket határon innen és túl. Erre mi nagyon büszkék vagyunk, ez az, ami melegséggel tölti el az ember szívét. De nem csak azok a kiválóak, akik továbbjutnak más hasonló rendezvényekre, azok is jó ismerői a szakmának és a jó útnak, akik bemutatkoznak a rendezvényen. Bodor Anikó a népzenei csapást igen markánsan hagyta ránk örökül. De hozzá hasonlóan a szakma legjava segíti a néptáncosok vezetőinek munkáját is. Immár két éve, hogy a Fesztiváltanács megújult, a lehetőségekhez mérten igyekeztünk megújítani a rendezvényt is, természetesen a hagyományőrzés adta keretekben belül maradva. Szeretnénk ezt a célkitűzést folytatni továbbra is. Ehhez szükséges a fellépő csoportok lelkesedése, a csoportvezetők munkája és a közönség, az önök jelenléte, hogy tapsukkal, elismerésükkel, lelkesedésükkel tovább munkára buzdítsák a fellépőket. Ehhez kívánok valamennyiünknek sok kitartást, erőt, egészséget. 2015-ben Csantavéren találkozunk a Fesztiválon, a Durindón és a Gyöngyösbokrétán”.
A gálaműsoron a zrenjanini Petőfi Magyar Művelődési Egyesület Sarkantyú néptánccsoportja, a becsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Dúdoló népdalcsoportja, Botra férfikórusa, Csobolyó legénykórusa, Szelence énekegyüttese és táncegyüttese, a muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület vegyeskórusa és citerazenekara, az adai a Vadvirág Hagyományápoló Kör Tarsóka néptáncegyüttese és asszonykórusa, a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Szajkó énekcsoportja és Rizgetős néptáncegyüttese, valamint a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Csörgő citerazenekara lépett fel.

B.M.

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija