Grejanje počelo prošlog petka: Za sada bez problema

  22 oktobar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Centralno grejanje u Bečeju (Toplana) počelo je prošlog petka, radijatori su topli u domovima Bečejaca i za sada se u našem gradu, za razliku od mnogih gradova i opština, ne očekuje povećanje cene grejanja, osim u slučaju „značajnijeg poskupljenja energenata“, a to bi moglo da bude poskupljenje od 15 do 20 procenata.

Međutim, u gradu kolaju priče da će računi za grejanje, navodno, zbog drugačijeg načina obračuna, biti veći.
V.d. direktora Toplane Dejan Babin je rekao da je juče na sednici Skupštine opštine Bečej usvojena odluka o grejanju uvodi pravni osnov za uvođenje novina u oblasti daljinskog grejanja, ali novine još nisu zaživele, a obračun se vrši kao i do sada: „Postoje razmišljanja o tome da se promeni način obračuna, ali ne mogu da pričam o tome dok ne budu potpisani ugovori i sporazumi“, rekao je Babin (delovnik troškova; videti u okviru teksta).
Što se tiče dugova Toplane prema Srbijagasu za isporučen gas, dogovor o načinu otplate duga od oko 39 miliona dinara (plus oko 17 miliona za kamate) između predstavnika Toplane i Srbijagasa još nije postignut. „U pregovorima smo, to će trajati još nekoliko nedelja, možda i meseci, ali gas dobijamo od Srbijagasa i ne postoji bojazan da će grad ostati bez grejanja“, rekao je Babin.

Cene

Toplane širom Srbije traže povećanje cene grejanja.
Centralno grejanje u najmanje desetak gradova u Srbiji uskoro će poskupeti između 6 i 18 odsto. Najveća poskupljenja očekuju žitelje Novog Sada, Priboja i Negotina.
U Udruženju toplana kažu da bi realno povećanje cene grejanja trebalo da bude barem 20 dinara po kvadratu, iako će u praksi biti manje. Direktor ovog udruženja Milovan Lečić izjavio je da je prosečna cena grejanja u Srbiji oko 65 dinara po kvadratnom metru iako bi realna cena trebala da bude oko 85 dinara. „Cena gasa do kraja godine neće rasti, ali mi u toplanama smatramo da disparitet koji je ranije postojao u odnosu na cenu grejanja i energenata mora da se reši“, rekao je Lečić.
U Novom Sadu je sadašnja cena po kvadratnom metru 72,60 dinara (najavljuje se poskupljenje za 15%), u Subotici 62,50 dinara (poskupljenje 6%), u Beogradu 64,37 dinara (ne zna se za koliko će poskupeti grejanje), u Somboru 70 dinara (još se ne zna procenat poskupljenja) itd. Grejanje je najjeftinije u Priboju, sada je po kvadratnom metru 49 dinara, ali je najavljeno poskupljenje od 18 posto.
Toplotna energija je u Bečeju poslednji put poskupela 1. juna ove godine za 6 posto.
Cena kilovat-sata toplotne energije (bez PDV-a) za domaćinstva je 5,58 dinara (ranije 5,26 dinara), za indirektne budžetske korisnike 8,31 dinar (7,84), a za privredu (poslovni prostori) 13,65 (12,88) dinara. Naime, u Bečeju se od 1986. godine cena toplotne energije računa u kilovat-satima, kako nalažu standardi i takvo računanje je preporuka i ostalim toplanama u Srbiji. Kako je rečeno u Toplani, na ovaj način se plaća zaista potrošena energija, a kada je cena izražena po kvadratnom metru, i za toplije i za hladnije mesece plaća se ista cena.
Prema informacijama kojima raspolažemo, za grejanje stana od 60 kvadratnih metara, recimo, u Malom ritu za celu grejnu sezonu treba platiti oko 50.000 dinara.

Delovnik troškova

Na sednici Skupštine opštine 21. oktobra usvojena je Odluka o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom iz sistema daljinskog grejanja. U toj odluci pominje se delovnik troškova isporučene toplotne energije, koji se odnosi na kupce iz kolektivnih stambenih zgrada ili iz stambeno-poslovnih zgrada kojima se toplotna energija isporučuje sa jednog predajnog mesta. Kupci sa zajedničkim predajnim mestom, pre zaključenja ugovora o prodaji toplotne energije, treba da prilože Toplani sporazumno sačinjen delovnik troškova koji će činiti sastavni deo ugovora o prodaji toplotne energije. Delovnikom se utvrđuje udeo troškova toplotne energije svakog pojedinačnog kupca, pri čemu se za svaki stan utvrđuje određen procenat učešća u raspodeli isporučene količine toplotne energije.
O rokovima i izradi delovnika Toplana će blagovremeno obavestiti korisnike toplotne energije.
Inače, prema nezvaničnim informacijama, građanima Bečeja koji žive u kolektivnim stambenim zgradama, neke firme već nude mogućnost ugradnje tzv. delitelja s rokom otplate na dve godine. Mesečna rata trebalo bi da bude 17 evra.

Uvođenje nove formule?

U toplanama su zabrinuti jer se grejanje teško naplaćuje, pa ne znaju kako će plaćati gas i mazut. Rešenje vide u novom načinu obračuna cene grejanja koji bi trebalo da prati kretanje cena energenata na tržištu. Novi metod podrazumevao bi češće korekcije cene.
Ograničene cene grejanja, a slobodno formiranje cena energenata, dovelo je toplane u tešku finansijsku situaciju. U sadašnjoj strukturi cena za energente se daje 70 odsto para. Nova metodologija, koju je predložilo Ministarstvo energetike verovatno će biti ovih dana na sednici Vlade. „Mi očekujemo da ona za mesec, mesec i po, bude u primeni i ona će stvoriti uslove da se korekcija cene grejanja vrši kada i korekcija cene energenata“, rekao je direktor Udruženja toplana Srbije.
Toplane traže jednostavnu formulu za izračunavanje cene grejanja, koja bi imala dva dela: fiksni od 25 do 30 odsto u strukturi cene, i varijabilni od 65 do 75 odsto. Fiksni deo bi se usklađivao sa godišnjom inflacijom, a tu ulaze i troškovi održavanja sistema, amortizacija, zarada, porezi, dok bi u varijabilnom delu bili troškovi energenata za grejanje, struju i vodu i on bi se menjao sa promenom cene mazuta, gasa i uglja.
„Nova metodologija je temeljno pripremljena i ona treba da posluži svim lokalnim samoupravama da imaju jedinstveni pristup ceni grejanja“, izjavio je ministar energetike Petar Škundrić.

K.D.F. 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija