Bečejsko udruženje mladih: Monitoring javnih nabavki

  22 oktobar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predstavnici Bečejskog udruženja mladih su od 14. do 17. oktobra učestvovali na seminaru o monitoringu javnih nabavki u vojnoj ustanovi „Tara”. Seminar su u sklopu projekta „Za transparentne javne finansije:

Građanski nadzor javnih nabavki” organizovali toplički i užički Centar za demokratiju i ljudska prava i Olof Palme internacionalni centar iz Švedske pod pokroviteljstvom Delegacije EU u Srbiji.
Kroz projekat se vrši monitoring nad tri republičke institucije, Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja, Narodnom bankom Srbije i JP Skijališta Srbije. Specifični ciljevi su i razvijanje metodologije i podizanje kapaciteta organizacija građanskog društva u praćenju javnih nabavki.
Na seminaru je učestvovalo 30 učesnika iz nevladinog sektora u Srbiji, koji u narednom periodu nameravaju da se bave monitoringom javnih finansija.
Teme na seminaru bile su zasnovane na konkretnim primerima, metodologijama i problemima i ostavile su snažan utisak na učesnike. Projekat je podstaknut niskim nivoom transparentnosti u oblasti javnih nabavki, kao i u celokupnom sistemu javnih finansija, koji predstavlja jedan od najvećih problema u Srbiji.
Prema indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala, Srbija spada u
kategoriju visokokorumpiranih država. Naša zemlja je prošle godine bila na 83. mestu u svetu. Među zemljama u regionu lošije je rangirana samo BiH.
U izveštaju koji je rađen na ograničenom uzorku koji je obuhvatao 18 republičkih institucija, revizori su utvrdili da se više od 2 milijarde dinara u sistemu javnih nabavki nalazi u sivoj zoni. Razlozi za ovakvo stanje nalaze se u određenim nedostacima sistemskog karaktera (neadekvatan zakonodavni okvir), nedostatku političke volje da se borba protiv korupcije dosledno sprovede, direktnoj opstrukciji koja dolazi iz različitih centara moći, nedoslednosti pravosudnih organa u sprovođenju kaznenih mera prilikom procesuiranja krivičnih dela sa elementima korupcije, ali i neodgovarajućem odgovoru građanskog društva na izazove u oblasti javnih finansija i javnih nabavki.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija