Društvo srpsko-ruskog prijateljstva: Program za Dan oslobođenja

  01 oktobar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom obeležavanja 65 godina od oslobođenja Bečeja predstavnici Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Ostrog“ su u ponedeljak održali konferenciju za novinare.

Za dan oslobođenja Bečeja, 8. oktobra, nakon pet godina pauze, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Ostrog“ će u saradnji sa Gimnazijom Bečej organizovati kros učenika ulicama grada, a u Gradskom muzeju biće postavljena izložba o narodnooslobodilačkoj borbi u Bečeju tokom Drugog svetskog rata.
- Zajedno sa Gimnazijom, a pod pokroviteljstvom našeg Društva, ćemo organizovati kros ulicama grada, a u saradnji sa Gradskim muzejom ćemo otvoriti kvalitetnu izložbu postojećih postavki iz perioda NOB-a pod nazivom „Da se ne zaboravi“, kojim raspolaže naš muzej ali, nažalost, generacije Bečejaca je nisu imale prilike videti. Biće prikazana i originalna oružja koja su koristili naši vojnici i strani okupatori. Sa predstavnicima Gradskog muzeja smo se dogovorili da njihovi istoričari za zainteresovane škole održe časove istorije u oktobru o dešavanjima na području Bečeja u Drugom svetskom ratu. Drago nam je da ovaj program podržava Gimnazija, jer nam je cilj da uspostavimo saradnju sa jednom srednjom školom iz Moskve kako bi naši srednjoškolci mogli da gostuju u okviru učeničke razmene u Rusiji - rekao je Ljubomir Mandić, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Ostrog“.
Društvo srpsko-ruskog prijateljstva će 8. oktobra s početkom u 19 časova održati i svečanu akademiju u sali Gradskog pozorišta. Tada će za goste iz petnaestak opština biti organizovan prigodan kulturno-umetnički program i prikazan dokumentarni film. Film o oslobođenju Bečeja je nastao u saradnji sa Udruženjem boraca NOB-a iz Bečeja, a u njemu sudeluju akteri tih događaja.

M.S.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija