Nova predstava Zijaha Sokolovića u Bečeju: „Majstorska glumačka radionica“

  30 januar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Majstorska glumačka radionica“ je nova predstava Zijaha Sokolovića, koja je već postala hit i koju će Bečejci imati priliku da vide 1. februara u Gradskom pozorištu.

Predstava je dosad prikazana samo u Beču, Zagrebu, Mostaru, Tuzli i Mariboru.
O čemu se radi u „Majstorskoj glumačkoj radionica“? U propratnom tekstu Sokolović objašnjava: „Gluma ne postoji ’sama’ u našem realnom prirodnom životu ne bi se mogla ’sama’ upotrebljavati u pozorištu, filmu, televiziji. U stvarnosti ona je sklop industrijskih, društvenih, građanskih, verskih i mitskih normi koje upotrebljavamo, manje više, kao oblik prilagođavanja svakodnevici. U iluziji, kao teatru ili filmu ili televiziji, Gluma je sklop ’datih okolnosti’ koje se analiziraju, uvežbavaju i posle u nekoj celini reprodukuju tj. pokazuju. Možemo reći, izvan realnosti, Gluma je proces u kojem Glumac traži ’sredstvo’ da se njegova emocija ili misao pokažu. To radi Glumac. A gledaoc to mora ’pročitati’ tako što će osetiti ili videti to što Glumac želi ’odglumiti’, pokazati. Svaki Glumac u svom Glumačkom životu izgradi neki svoj ’sistem’ po kojem analizira, sklapa, kombinuje ’date okolnosti’ i poslije ih ponavlja u teatru ili filmu i televiziji. Svaki od ovih medija ima svoju logiku i tako se i ’sistemi’ prilagođavaju potrebama uloge ili scene ili predstave.“
Na taj tekst i naslov predstave publika je reagovala pomalo zbunjeno, ne znajući da li je reč o predstavi ili predavanju. Ali, kako je opisao novinar bosanskog portala klix.ba, reč je o sjajnoj predstavi i „oni koji su bili na programu, mogli su uživati u dva sata smijeha, zabave, ali i razmišljanja Glumca o glumi i umjetnosti, o načinu rada jednog pozorišta, o smislu njegovog postojanja, o tome kako, ako je teatar po Aristotelovoj definiciji ’Vrijeme – prostor – radnja’, mi možemo razmišljati o stvarnosti, o ulogama koje imamo u svakodnevnom životu – i uštedjeti vrijeme. Vrijeme – prostor-radnja po Aristotelovoj definiciji čini teatar, ali i naš se život sastoji od ta tri elementa: vremena, prostora i radnje... Šta je prva dramska radnja? Život!“.
Podsetimo da je Sokolović sa monodramom „Međuigre 0-24“ bio pobednik festivala monodrame Be:femon u Bečeju prošle godine.
„Majstorska glumačka radionica“ u Bečeju u sredu počinje u 20 sati, a cena ulaznice je 250 dinara.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija