Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju novog pogona „Knott“-a: Pokušavamo da vratimo nekadašnju slavu i sjaj

  03 februar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Knott Autoflex yug“ je danas, 2. februara, otvorio novu proizvodnu halu površine 9.500 m2 u nekadašnjoj hali Fadipa.

Proizvodnja je pokrenuta nakon sedam meseci obnavljanja prostora u koji je zajedno sa kupovinom uloženo 1,3 miliona evra.
Svečanom otvaranju pogona prisustvovao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je govorio o važnosti ulaganja u proizvodnju. „Nekada je Fadip bio ponos ne samo Vojvodine, ne samo Srbije, već cele Jugoslavije. Bečej je bio jedan od najvećih, najvažnijih i najmoćnijih industrijskih centara. Negde smo u devedesetim i posle 2000. godine gotovo sve izgubili. To što imamo danas nije dovoljno, ali postaje bolje nego što je bilo. Pokušavamo da vratimo najpre nekadašnju slavu i sjaj, ali istovremeno i da pokažemo da možemo u modernim vremenima da se snalazimo i da se poredimo sa najboljima. Hoću vama, gospodine Knežev, da se zahvalim za ogromnu energiju i da vam kažem da se nadam da ćete uskoro moći i pocinkovane limove da nabavljate iz Smederava, i da kažem da cinkara u Inđiji radi i da je ova fabrika, u stvari, najveći partner cinkare u Inđiji“, rekao je Vučić i poručio da je Vlada Srbije spremna da za nove investicije „Knott“-a
ponudi „ozbiljniju podršku, ne samo infrastrukturnu i ne samo u dozvolama“.
Premijer je istakao da su rezultati ulaganja u Srbiji sve bolji, naveo je primer da u nemačkim kompanijama u Srbiji ima više od 33.000 zaposlenih i da to „dokazuje da smo uspeli nešto da uradimo da bismo privukli investitore iz najsnažnije evropske zemlje kakva je danas Nemačka“.
Prema Vučićevim rečima, vlada će da nastavi da radi vredno, jer je za nas „najvažniji cilj da otvaramo fabrike, nova radna mesta, da Srbija polako ali sigurno živi bolje. Javne finansije su sigurne, državni novčanik je u najboljem redu do sada, javni dug smo počeli da smanjujemo, a sada je važno da se postaramo za novčanike svih građana. Neće ići ni lako, neće ići ni brzo, ali sam siguran da ćete na svakih šest meseci i svake godine osećati boljitak“.
Generalni direktor „Knott Autoflex yug“ Dragan Knežev uz predstavnika „Knott grupacije“ Maximiliana Knotta i vlasnika „Autoflex grupacije“ Šandora H. Saboa, govorio je o razvojnom putu „Knott Autoflex yug“, čije je poslovanje u Srbiji počelo 2003. godine kada su se Šandor H. Sabo i Dragan Knežev, uz saglasnost Valentina Knotta, dogovorili osnivanje zajedničke firme sa sedištem u Bečeju. Grupacija „Knott“ se bavi proizvodnjom delova za autoprikolice. U decembru iste godine je osnovan „Knott Autoflex yug“ u srazmeri vlasništva 51:49 u korist stranog ulagača. Svake godine se beležio ozbiljan rast obima prodaje i proizvodnje. U 2016. godini obim prodaje dostiže maksimum: prodato je 303.000 komada nekočionih osovina, 21.000 komada šasija za prikolice i 170.000 komada blatobrana. Knežev je rekao da je preduzeće prošle godine imalo rast od 34 odsto, a, kako je rekao, „u januaru 2017. već imamo rast od 30 odsto, a verovatno ćemo imati oko 10 odsto na kraju godine. Još 50 radnika ćemo zaposliti ove godine pored ovih 150 koji sada rade u novom pogonu“. 


Ukupne investicije u tri firme iz sistema („Knott Autoflex yug“, „Autoflex Livnica Čoka“ i „Motorflex Remont“) su bile 15,5 miliona evra, ukupna prodaja prošle godine bila je vredna 33,5 miliona evra, a izvoz u ukupnom prometu učestvuje sa 82 %. Broj zaposlenih u tri firme je 570. Podsetimo da je „Knott Autoflex yug“ u junu 2016. godine kupio proizvodnu halu površine 9.500 m2 od Fadipa u stečaju, jer je zaključeno da postojećih 10.000 m2 proizvodnog prostora u firmi nije dovoljan za povećani obim proizvodnje. 
Otvaranju fabrike su osim Vučića prisustvovali ambasador Republike Mađarske Atila Pinter, ambasador Nemačke Aksel Ditman, ministar privrede Goran Knežević, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnik „Knott grupacije“ Maximilian Knott, vlasnik „Autoflex grupacije“ Šandor H. Sabo, predsednik opštine Bečej Dragan Tošič, pokrajinski sekretari Vuk Radojević i Vladimir Galić, a zvanice na svečanom otvaranju pogona su osim predstavnika „Knotta“-a i predsednika Vlade Srbije pozdravili i predsednik opštine Bečej, predsednik pokrajinske vlade i nemački ambasador.

Predsednik opštine Dragan Tošić je podsetio da „Knott“ zapošljava više od 400 radnika, istakao da je jedan od vodećih preduzeća u Bečeju, te da je društveno odgovorno. Tošić se zahvalio Vladi Srbije na pomoći u infrastrukturnom opremanju industrijske zone, jer je to preduslov za privlačenje investitora. „Tvrdim da će opština Bečej slediti primer Vlade Srbije i trudiće se da što više investitora privuče u ovaj grad“, rekao je predsednik opštine.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović konstatovao je da su brojne investicije na teritoriji Vojvodine primer zajedničke politike vlada Srbije i Vojvodine. On je rekao da će na narednoj sednici Skupštine Vojvodine biti donesena odluka o osnivanju Razvojne agencije Vojvodine.
K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija