Rekonstrukcija toplovoda u ulici Miloša Crnjanskog: Nove cevi za grejnu sezonu

  03 septembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Rekonstrukcija magistralnog toplovoda u ulici Miloša Crnjanskog počela je prošle nedelje. Izvođač radova je beogradska firma „Projektomontaža“, a rok za završetak posla je 40 kalendarskih dana.

Projekat zajedničkim snagama finansiraju lokalna samouprava - 24 miliona dinara - i Slovačka agencija za međunarodnu razvojnu saradnju „Slovak aid“ - oko 16 miliona dinara.
Prema rečima Dejana Babina, v.d. direktora Javnog preduzeća Toplana, radovi teku po planu, a biće urađeni u dve faze: „Rekonstrukcija severnog magistralnog toplovoda biće urađena u dužini od 835 metara. Projekat smo podelili u dve faze najviše zbog obezbeđivanja materijala za ugradnju, tj. nabavke predizolacionih cevi. U prvoj fazi ćemo zameniti 540 metara cevi koje su nabavljene iz donacije ’Slovak aida’, a za drugu fazu dužine 295 metara materijal će obezbediti izvođač radova. Radovi teku prema predviđenoj dinamici i očekujem da će u prvoj nedelji oktobra biti završene obe faze. Nakon toga je planirana hladna i topla proba, a kada se to obavi, sistem će biti spreman za novu grejnu sezonu“.
U prethodne tri godine najavljivano je da će donacija „Slovak aida“ iznositi 24 miliona dinara. Na pitanje zbog čega je ta cifra manja, Babin je odgovorio: „Oko 140.000 hiljada evra je vrednost donacije u cevima Slovačke agencije za međunarodnu razvojnu saradnju koje su potrebne za prvu fazu. Izvođač radova isporučuje cevi za drugu fazu i kompletno izvođenje radova je predmet ugovora sa beogradskom firmom“.
V.d. direktora Toplane se zahvalio „Slovak aidu“ na donaciji, ali i lokalnoj samoupravi koja je obezbedila sredstva za sufinansiranje projekta. Babin je napomenuo da će od ovog projekta najviše koristi imati korisnici, ali i Toplana: „Efekti ovog projekta će se odraziti na povećanje sigurnosti u isporuci toplotne energije i ostvarivanje ušteda koje nisu zanemarljive. Konačan cilj ovakvih projekata je smanjenje cene toplotne energije, što će biti u interesu korisnika usluga Toplane. Rekonstrukcija severnog magistralnog toplovoda predstavlja samo prvu fazu obnavljanja mreže. Potrebno je rekonstruisati kompletnu magistralnu mrežu Toplane, pogotovo kada se zna da je stara preko dvadeset godina“.

S.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija