Začeci primarne selekcije otpada u Bečeju: Edukacija stanovništva i odvojeno prikupljanje smeća

  17 februar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Komunalno preduzeće „Potisje“ želi da na teritoriji opštine Bečej započne primarnu selekciju otpada, to jest odvojeno prikupljanje suvog (papir, plastika, staklo, aluminijum itd.) i mokrog otpada.

Preduzeće planira da u narednom periodu obezbedi najlonske džakove za domaćinstva u kojima bi se prikupljao suvi otpad, s ciljem da se deo smeća proda i da se od ostvarenih prihoda pokriju troškovi razdvajanja smeća u domaćinstvima.
„Potisje“ će u saradnji sa nevladinim udruženjem Ekološka mreža „Panonika“ od 1. marta da počne edukaciju dece iz predškolske ustanove i škola o važnosti i o načinima primarne selekcije otpada u domaćinstvima. U roku od dva meseca trebalo bi da bude održano 500 predavanja za decu na teritoriji opštine, a edukacija građana će biti obavljena početkom juna po principu od vrata do vrata.
Za sada su napravljene dvojezične – srpski i mađarski – brošure za obdaništance i školarce, a u toku je i izrada letaka za domaćinstva.
Podsetimo da je krajem aprila prošle godine „Potisje“ sa firmom „Sekopak“ iz Beograda sklopilo petogodišnji ugovor o primarnoj selekciji komunalnog otpada u Bečeju, kada je beogradska firma „Potisju“ besplatno obezbedila 35 kanti za sakupljanje stakla – sa svim ugostiteljskim objektima u Bečeju je dogovoreno da će uzeti kante – kada je dobijeno i 10 kontejnera za PET ambalažu i aluminijum, a dogovorena je isporuka još 15 komada. Tada je najavljeno da je naredni korak „Potisja“ razvoj sistema sakupljanja papira, plastike i svih vrsta ambalažnog otpada i u domaćinstvima.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija