Zbog slabog dinara i skupih sirovina: Poskupljenja u avgustu

  06 avgust 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Trgovci i proizvođači su najavili da će većina životnih namirnica poskupeti od 2 do 15 odsto tokom avgusta zbog pada vrednosti dinara i poskupljenja uvoznih sirovina. Ministar trgovine Slobodan Milosavljević ipak obećava da će država, intervencijom iz robnih rezervi, sprečiti skok cena osnovnih životnih namirnica.

Trgovci i proizvođači pak kažu da je pitanje dana kada će poskupeti mleko i mlečni proizvodi, ulje, šećer, brašno, voda, alkohol, meso, sokovi i slatkiši.
U Industriji mesa Topola kažu da će za desetak dana poskupeti sveže meso, ali još nije saopšteno za koliko.
Izvesno je da ćemo i mleko kupovati po višoj ceni od sadašnje.
Industrija mleka „Imlek“ najavila je da će sredinom avgusta povećati otkupnu cenu mleka za 10 odsto, dok će maloprodajna cena mleka i mlečnih proizvoda biti veća za pet odsto.
Mleko „Niške mlekare“ već je poskupelo za šest odsto, a jogurt i kiselomlečni proizvodi za 7,43 procenta. Litar pasterizovanog mleka skuplji je za dva dinara i sada košta 43,7 dinara, a litar sterilisanog mleka poskupeo je za četiri dinara i njegova cena sada je 64,5 dinara.
I sveže mleko Mlekare Subotica i finalni proizvodi sigurno će poskupeti u avgustu, ali se još ne zna za koliko.
Hleb, tako je obećao ministar trgovine, neće poskupeti, kao ni gas ni struja. Iskustvo nas uči da nemamo razloga da verujemo tim obećanjima.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija