Tretiranje komaraca: Ujedaju i pre i posle

  30 jul 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Očigledno ni komarci više nisu onakvi kakvi su nekad bili. Mada se „tretiraju“, sve ih je više i sve su krvoločniji.

Drugi problem je to što komšijske opštine nisu uskladile tretmane suzbijanja komaraca makar kada je reč o akcijama iz vazduha.
Opština Bečej je do sada sprovela 4 akcije suzbijanja komaraca, sve za zemlje, a tretman avionom na površini od 2.200 hektara je planiran za kraj jula (od 26. do 29. jula, ali to zavisi od vremenskih uslova).
Adulticidni tretman sa zemlje na žarištima na površini od 450 hektara urađen je 13. juna, 4. jula i 21. jula, a larvicidni tretman sa zemlje na 400 hektara 21. jula. Planiran je još jedan takav tretman u narednom periodu.
Larvicidni tretman na površini od 400 hektara obuhvata sledeće lokalitete: Mrtva Tisa kod Bečeja i Bačkog Gradišta, iskopine gline kod Bečeja, Bačkog Gradišta i Bačkog Petrovog Sela i odvodni kanali, a adulticidni tretman žarišta na površini od 450 hektara: šumski pojas uz Tisu od Bečeja do „žute kuće“, potez uz Mrtvu Tisu od Bečeja do Bačkog Gradišta, Donji i Gornji park u Bečeju, jasenovu šumu uz stadion FK „Bečej“, groblja u Bečeju, kamp naselje u Bečeju, vikend naselje, park, centar, groblja, zeleni pojas oko iskopine gline u Bačkom Gradištu, centar sela i groblje u Radičeviću, centar, zeleni pojas uz iskopine gline i parkove i groblja u Bačkom Petrovom Selu.
Adulticidnim tretmanom (odrasle forme komaraca) sa zemlje obuhvaćene su površine: šumski pojas uz Tisu, Donji i Gornji park u Bečeju, jasenova šuma uz fudbalski stadion, kamp naselje i centar u Bečeju, centar Bačkog Gradišta i centar Bačkog Petrovog Sela.
Adulticidnim tretmanom iz aviona trebalo bi da se unište komarci u Bečeju, Bačkom Gradištu, Bačkom Petrovom Selu, Radičeviću, Mileševu i Poljanicama.
Izvođač akcije suzbijanja komaraca je firma Eko-Dez iz Beograda, a cena svih akcija je 2,66 miliona dinara.
Stiče se utisak da borba protiv komaraca nije urodila plodom, treba samo da se prošetamo pored Tise, u Donjem parku noću ili da sednemo u neki kafić u gradu, jer ćemo neprestano da mlataramo rukama kako bismo oterali navalentne komarce.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija