Akcija Komunalca: Kugle ne sprečavaju parkiranje na trotoaru

  02 jul 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Naplata parkiranja u centru Bečeja uvedena je 1. januara, a cilj je bio da se, kako su više puta izjavili Peter Knezi, predsednik opštine, i Eržebet Feher, direktorka Javnog preduzeća Komunalac, centar grada rastereti od automobila koji su bili parkirani svuda.

Posle uvođenja naplate parkiranja Bečejci su počeli da izbegavaju parking mesta koja se naplaćuju, pa su uskoro „divlja“ parkirališta postala dečje igralište iza Robne kuće, zelene površine u centru grada, trotoari, pa čak i raskrsnice.
Želeći da to spreče, u Komunalcu su pre mesec i po dana došli na ideju da na „kritična“ mesta na trotoarima postave betonske kugle i na taj način spreče vozače da na tim mestima ostavljaju svoja vozila. Kugle su postavljene ispred Partizana, bivšeg Borova, Nize i ProCredit banke, ali, kako se svakodnevno može videti, cilj nije ispunjen. Vozila se i dalje „provlače“ do tih mesta, bez obzira na kugle, pa njihovi vlasnici i dalje ne plaćaju parkiranje.
Da li je elaborat za postavljanje kugli uradio neki stručnjak, recimo saobraćajni inženjer, ili je to neko nestručan tako zamislio? Prema rečima direktorke Komunalca elaborat ne postoji, nego su kugle postavljanje „po potrebi“. Na pitanje koliko ih je tačno postavljeno, koliko košta jedan komad sa postavljanjem i gde su kupljene, Feher je odgovorila: „Nisam išla da izbrojim. U prvoj turi naručili smo ih 30, a u drugoj 40. Možda su sve postavljene, a možda i šezdesetak do sada. Jedna kugla košta 300 dinara sa postavljanjem, a kupili smo ih od jednog kamenoresca koji ih je i postavio, a ime neću reći jer neću da ga reklamiram“.
Na konstataciju da Bečejci i dalje koriste zelene površine za parkiranje vozila i da efekat postavljanja kugli nije potpun, direktorka Komunalca je najavila da će postavljanjem kugli biti zaštićene i zelene površine u centru, kao i ostali trotoari. „Nismo hteli da ’napadnemo’ grad sa 200 kugli odjednom. Kada budemo imali finansijskih mogućnosti postavićemo ih i na ostalim mestima gde ljudi nepravilno parkiraju vozila, uništavaju zelene površine, ometaju saobraćaj pešaka i vidljivost na raskrsnicama“.

S.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija