Romska nacionalna zajednica: Donacija za samozapošljavanje

  02 jul 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Romskoj porodici raseljenoj sa Kosova koja sada živi u Bečeju u ponedeljak je uručena bespovratna pomoć od 250 evra za pokretanje sopstvenog biznisa, za koju je konkurisala uz podršku Kancelarije za romska pitanja opštine Bečej. Ova donacija je realizovana u okviru programa za radno osposobljavanje, odnosno samozapošljavanje osoba romske nacionalnosti koje su vraćene po sporazumu o readmisiji i interno raseljenih lica, koji sprovodi Romski resursni centar Ekumenske humanitarne organizacije iz Novog Sada.

„U pitanju je program Romskog resursnog centra koji se isključivo finansira iz sredstava donatorske kuće Vitenberg iz Nemačke. Cilj programa je da se ljudi koji su vraćeni po sporazumu o readmisiji i interno raseljena lica, ekonomski osnaže i da se na taj način doprinese opstanku njihovih porodica i boljoj integraciji na ovim prostorima. U Bečeju je odabrana jedna raseljena porodica sa Kosova, kojoj je dodeljen grant od 250 evra, odnosno 100 pilića i 580 kilograma hrane za piliće. Grant je dodeljen na osnovu biznis plana i u narednih godinu dana će se pratiti razvoj te porodice, odnosno napredak u razvijanju biznisa“, rekla je Stanka Janković, predstavnica Romskog resursnog centra.
Za sredstva iz ovog programa je konkurisalo tridesetak osoba sa teritorije Vojvodine i odobreno je 15 grantova. Angela Slavnić, koordinatorka za romska pitanja u opštini Bečej, rekla je da je ovo jedan od načina i vidova rešavanja problema zapošljavanja Roma zahvaljujući postojanju Lokalnog plana akcije zapošljavanja Roma opštine Bečej.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija