Veliko spremanje Srbije: U Bečeju je radilo 900 volontera

  11 jun 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Veliko spremanje Srbije za Svetski dan zaštite životne sredine (5. jun), obavljeno je prošle subote. Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je obezbedilo vreće i rukavice, a rukave je zasukalo preko 200.000 građana.

Pored „običnih“ ljudi, okolinu su čistili i ministri, javne ličnosti, sportisti, gradonačelnici, predsednici opština i funkcioneri u skoro svim gradovima i opštinama u Srbiji.
„Planiramo da uskoro organizujemo i posebne akcije u kojima ćemo ’juriti’ sve one za koje znamo da organizovano prosipaju smeće pored puteva. To je posao u kome ćemo pokazati dobru volju ali, bogami, i palicu zakona“, rekao je ministar Oliver Dulić, koji je učestvovao u spremanju na Ibarskoj magistrali i najavio formiranje republičke komunalne inspekcije.
U opštini Bečej prošle subote je radilo 900 volontera. Na istom zadatku našli su se deca iz svih škola, političari, funkcioneri, sportisti, predstavnici javnih i privatnih preduzeća, ali i pojedinci koji su čistili ispred svojih objekata.
U naseljenim mestima, prema zvaničnim podacima komunalne inspekcije, očišćeni su prilazni putevi, prostor u centru i oko njega, oko mesnih zajednica, škola, stadiona... U Bečeju su na „meti“ bili srbobranski, topolski, gradištanski, petrovoselski i novobečejski put i divlje deponije oko njih, Zeleni korzo, prostor oko sportskog centra i teniskih terena, Kamp naselje i dolma (koliko je to Tisa dozvolila), Gornji park i prostor oko katoličkog groblja, mesnih zajednica, škola, industrijska zona, pojedine ulice...

Jedni čiste, drugi prljaju

Samo dan posle velikog spremanja Srbije i čišćenja bečejskih ulica i zelenih površina, hrpa smeća osvanula je u centru grada. Iza robne kuće velika količina kartona, papira i ostalog smeća ležala je pored prevrnutog kontejnera. Veliki kontejner zbog gabarita nisu mogli prevrnuti nemarni građani, to je učinila mehanizacija Potisja, jer je kontejner oštećen na dnu. Kako nije postavljen drugi (novi), firmama iz robne kuće nije ostalo ništa drugo no da smeće lageruju na platou ili da ga nose na druga mesta i odlože u kontejner, a to, očigledno, nemaju nameru da čine.

U akciji su učestvovali i radnici Komunalca, Potisja i PIK-a „Bečej“ koji su uz pomoć mehanizacije čistili divlje deponije i odnosili leševe uginulih životinja i džakove sa smećem.
Prošle subote je prikupljeno 13 prikolica raznih vrsta smeća. Bečejci su pokazali da mogu da brinu o čistoći svog grada, ali bi trebalo da to čine svakoga dana. U stvari, bilo bi mnogo bolje da više vode računa o tome gde odlažu smeće i da ga ne bacaju na mesta koja nisu za to određena. Inače, broj učesnika koji su čistili opštinu Bečej je sigurno mnogo veći od zvaničnog, jer je bilo mnogo građana koji se nisu prijavili za akciju, ali su u njoj učestvovali.

S.M.Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija