Promocija u biblioteci: Knjiga o srpskim vladarkama

  11 jun 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Narodnoj biblioteci 4. juna upriličen je prikaz knjige „Srpske kraljice i carice“ profesora i publiciste Dejana Nikolića koji je održao i svojevrsno predavanje o dvorskoj politici i ulozi žena srpskih vladara od 12. do polovine 20. veka.

„Važno mesto u istoriji Srbije pripada i ženama njenih vladara. Kao što sve ima svoje lice i naličje, tako istorija Srbije ima i jedno i drugo, s tim što se jedno može jako lepo propratiti kroz biografije srpskih vladara, naročito ona politička istorija, a ono drugo preko biografija njihovih žena. Tu je prevashodno reč o dvorskom životu i uticaju žena na politiku. A žene su bile, mi muškarci moramo to priznati, ipak jako moćne“, rekao je Dejan Nikolić, otkrivajući zatim kakav su život imale neke od vladarki Srbije, kako je dolazilo do sklapanja brakova, kakav je odnos bio između njih i njihovih muževa…
U knjizi je reč o kneginjama, despoticama, kraljicama i caricama Srbije. Priča o uticajnim ženama počinje sa Anom, ženom Stefana Nemanje, a završava se sa Aleksandrom, ženom kralja Petra II Karađorđevića.
Posetioci književne večeri bili su u prilici da luksuzno izdanje knjige kupe po promotivnoj ceni od 2.000 dinara.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija