„Protest protiv diktature“: Ustala je Srbija, vidimo se sutra

  04 april 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

"Protest protiv diktature", na kojem građani negoduju zbog pobede Aleksandra Vučića na nedeljnim predsedničkim izborima, održan je u utorak u više gradova u Srbiji, a u Beogradu je trajao oko četiri sata.

Protesti su organizovani preko Fejsbuka, nije poznato ko su organizatori i niko se do sada sa protesta nije zvanično obratio ni u jednom gradu.
U Beogradu je protest počeo ispred Doma Narodne skupštine u 18 sati a završen je oko 22 sata.
Demonstranti u Beogradu su uzvikivali "Av, av, av!", "Lopovi, lopovi!" i "Vučiću ped*ru!", "Vučiću - Vuline!", "Nećemo sendviče!". Protest su pratili dobošari, a okupljeni su nosili nalepnice "Puko si" i "Protiv nenormalnog" i transparente "Dole laži", "Lopove, pokrao si izbore", "đAVo" i "U ćošak".

Protestna kolona je prošla glavnim gradskim ulicama pored Gradske uprave Beograda, do Trga Republike, zatim do zgrada Politike i Radio-televizije Srbije, centralnim ulicama do Vlade Srbije i nazad, do Doma Skupštine Srbije gde je i završen.
Dok je kolona prolazila ulicama Kralja Milana, pojedini građani su je s terasa pozdravljali i mahali, što je masa pozdravila ovacijama.
Demonstranti su ispred RTS-a uzvikivali "Uprava napolje!" i "Prodane pi*ke!", dok je ispred Vlade Srbije zapaljena baklja i istaknut transparent "Vučiću lopove, pokrao si izbore". Grupa od nekoliko demonstranata probila se do ulaza u Dom Narodne skupštine koji je obezbeđivao kordon od oko 30 policajaca.
Kolona je u jednom trenutku bila dugačka nešto više od kilometra i prostirala se od Železničke stanice do Trga Slavija.
Protest je završen ispred Doma Narodne skupštine povicima "Ustala je Srbija, vidimo se sutra!".

Mladi su se okupili večeras i u Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Subotici, Kraljevu, Boru, Leskovcu, Vranju, Čačku...
Na ulicama Novog Sada se u drugom "Protestu protiv diktature" hiljadama studenata i drugih mladih, tokom dvosatne protestne šetnje pridružio veliki broj građana.
U velikom broju, oko 5.000 na ulice su izašle i Nišlije, koje su nosile transparente "Neću sendvič, hoću promene", "Neću Cecu za ministarku", "Vučiću Šrederu".
U Kragujevcu se okupilo oko hiljadu studenata, učenika i gradjana koji su ispred Skupštine Kragujevca uzvikivali "Vučiću lopove!", "Vučiću lopove, pokrao si glasove!", "Av, av!" i "Izlazite napolje!".
Novopazaraca je na protestu bilo u desetinama, s transparentima "Studiramo, ne kupujemo diplome", "Ovo je grad mantija i ćevapa, a ne sendviča", "Pokrali ste sve u šes' ", "Samo jako", "Bez straha" i "Biračko mesto zločina".
Protestu su se pridružili i Borani, nekoliko stotina koji su nosili transparente "Nije moj predsednik" i "Drugi krug".
Na ulice su izašli i Kraljevčani, više od 200, kao i Zrenjaninci, koji su prošetali centrom grada u znak protesta.

Ranije danas u Čačaku se okupilo više od 1.000 učenika srednjih škola i studenata.
Svoje nezadovoljstvo iskazalo je oko hiljadu Subotičana, uglavnom mladih, koji su oštro kritikovali vlast Srbije uz cenu da su glasovi građana pokradeni na izborima, a da ih je pokrao pobednik, Aleksandar Vučić.
Pedesetak, pretežno mladih odazvalo se protestu na Trgu Staniše Stošića u Vranju.
Na jugu Srbije protestovalo se i u Leskovcu i Vlasotincu.

Drugoplasirani predsednički kandidat Saša Janković, Boško Obradović, Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) i Demokratska stranka poslali su saopštenja u kome podržavaju protest uz poziv da on bude miran.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u Srbiji ima pravo da protestuje svako ko je nezadovoljan izborima, sve dok je to mirno.

Beta, 5. april 2017.

 

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija