Republička izborna komisija: Izabran novi član na burnoj sednici

  14 april 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Republička izborna komisija (RIK) imenovala je u četvrtak 13. aprila Borislava Mitrovića za člana te komisije ispred Grupe građana "Za zdravu Srbiju Milan Stamatović", umesto dosadašnjeg člana Slobodana Popovca, koji će ubuduće biti zamenik, na sednici koja je protekla u atmosferi burne rasprave i međusobnih optužbi.

Novoizabrani član, koji je do sada bio zamenik člana RIK-a, optužio je Popovca da u RIK-u nije radio u interesu predsedničkog kandidata Stamatovića, već u interesu kandidata vlasti Aleksandra Vučića.
Popovac je rekao da je iznenađen zahtevom za smenu zbog nemogućnost obavljanja funkcije, ističući da to nije razlog, već to što nije podlegao pritiscima da ne glasa za proglašenje izbornih rezultata.
On je kazao da je da je Stamatović taj koji je odstupio od svog programa i da on u RIK-u samo štiti Ustav i zakone.
Popovac je naveo da smatra da su izbori bili slobodni, demokratski, fer i pošteni, ali da je na njega kao člana RIK-a vršen pritisak i za to optužio članove RIK-a iz Pokreta "Dosta je bilo".
Takođe je ocenio da su dogovori i koalicije koje opozicija pravi zapravo dogovori za rušenje Vučića i države.

"Oni žele da ono što nisu uspeli kod građana sada pokušaju da dobiju na RIK-u. Njihovi programi su različiti, dijametralno suprotni, i ne treba da postoje sporazumi i dogovori kada su u pitanju izbori za predsednika Srbije. Ovo je koalicija za rušenje države i Vučića", rekao je on.

Navode o pritiscima odbacio je član RIK-a iz "Dosta je bilo" Ivan Ninić, koji je rekao da je Popovca samo dva ili tri puta pitao zašto je na sednici glasao protiv politike Milana Stamatovića i njegovog programa.
"To je kompletna moja komunikacija sa Popovcem i nijednu drugu reč van ove sale nismo razmenili", rekao je Ninić i dodao da je činjenica da od glasa Popovca zavise odluke RIK-a.

Tokom sednice RIK-a, međusobne optužbe su se čule između Popovca i Mitrovića zbog toga što pravo glasa ima član a ne zamenik, ukoliko su obojica prisutni. Oni su se raspravljali o tome ko ima telefonski broj Stamatovića i ko radi u njegovom interesu, a Mitrović je u jednom momentu odneo mobilni telefon predsedniku RIK-a, kako bi dokazao da je u kontaktu sa Stamatovićem.
Mitrović je istakao da niko nije vršio pritisak na Popovca, već da ga je samo zvao Stamatović da apeluje na njega da u RIK-u radi u njegovom interesu, a ne u interesu drugih predsedničkih kandidata.
Mitrović je poručio Popovcu da je, ukoliko je hteo da bude u drugom izbornom štabu, trebalo da to otvoreno kaže.
On je najavio da će podneti i krivičnu prijavu protiv Popovca jer je izneverio poverenje i uvredio i njega i Stamatovića.

Član Socijalističke partije Srbije Miljkan Karličić rekao je da je čak i postavljanje pitanja zbog čega neko glasa tako kako glasa jedna vrsta pritiska, dok je predstavnica Srpske napredne stranke Sonja Podunavac rekla da su članovi RIK-a bili svedoci da se pojedinim članovima preti zato što neko priznaje izborne rezultate.

Beta 13. april 2017.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija