Ekskluzivno: Šta opština želi da dobije za 60 miliona dinara? - „Gradovi u fokusu“

  14 april 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Lokalna samouprava je s ogromnim projektom „Građansko nasleđe Bečeja kao inspiracija“, vrednim oko 70 miliona dinara (od Ministarstva se traži oko 60 miliona), učestvovala na konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu“.
Za sada se ne znaju rezultati konkursa koji je okončan 6. marta, jer je reč o velikim projektima gradova i opština, koji će biti vrednovani u nekoliko krugova.

Podsetimo da je prošle godine, pobednik na prvom konkursu „Gradovi u fokusu“ bila opština Novi Bečej, a rezultati su saopšteni tek u septembru mesecu 2016.
Projekat opštine Bečej je podeljen na aktivnosti vezane za revitalizaciju kulturne infrastrukture i one koje se odnose na očuvanje postojećih i realizaciju novih kulturnih sadržaja. Za realizaciju projekta bilo bi potrebno godinu dana.
Projektom je predviđena rekonstrukcija fasade zadužbine baronice Eufemije Jović (zgrada opštine) u ukupnoj vrednosti 29,9 miliona dinara (od Ministarstva se traži 28 miliona, a 1,9 miliona bi trebalo da bude učešće opštine), kao i restauracija dela svečane sale opštine, a za to je potrebno 9,9 miliona dinara (traži se 9,2 miliona).

Planiraju se u okviru projekta i završni radovi na zadužbini Bogdana Dunđerskog i opremanje prostora nameštajem i tehnikom (cilj je da u opremljenoj spomen kući budu organizovane svakodnevne demonstracije nasleđa Bogdana Dunđerskog za građane i za turiste, u toj kući bi bile održane i debate, predavanja i promocije knjiga o porodici Dunđerski, a u projektu se navodi da će u drugom delu tog prostora biti smešten medija centar opštine). Do sada je u obnovu zadužbine uloženo 3 miliona dinara od Pokrajinskog sekretarijata za turizam i 1,9 miliona od lokalne samouprave. Za završne radove i opremanje prostora nameštajem i tehnikom traži se još 2,4 miliona dinara.

Predviđena je, potom, postavka lifta za pristup osobama sa invaliditetom u Narodnoj biblioteci, a za to je potrebno 744.400 dinara (od Ministarstva se traži 670.000 dinara).
U cilju pretvaranja zgrade starog bioskopa „Kozara“ u omladinski centar potrebna je rekonstrukcija i adaptacija objekta, te se od Ministarstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije traži milion dinara (ukupno je potrebno 1,2 miliona).
Jedna od projektnih aktivnosti je dekorativno osvetljenje fasade zadužbine baronice Eufemije Jović, a to bi trebalo da upotpuni estetsku celinu sa renoviranim gradskim trgom i obnovljenim fasadama obeju crkava u centru grada. Ukupna sredstva potrebna za projekat dekorativnog osvetljenja fasade su oko 5 miliona dinara i ceo iznos se traži od Ministarstva.

Planirana je i obnova spomenika u opštini Bečej (dve biste palim borcima NOB-a i spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću), za to je potrebno 916.400 dinara (od Ministarstva se traži 825.400 dinara).
Poslednji projekat je nabavka opreme za veliku salu Gradskog pozorišta. Ukupna sredstva potrebna za kupovinu i montažu novih teatarskih stolica i demontažu starih su 5,6 miliona dinara i ceo iznos se traži od Ministarstva.

U drugom delu projekta predviđene su aktivnosti u cilju razvoja novih i unapređenja i očuvanja postojećih kulturnih sadržaja i resursa u opštini. Navedeni su pozorišni festivali Peti bečejski festival monodrame – Be:femon (ukupno 720.000 dinara, od Ministarstva se traži 340.000) i 60. Međunarodni festival scenskog stvaralaštva dece i mladih Majske igre (ukupno 1,3 miliona, traži se 400.000 dinara); muzički festivali i programi, kao što su 7. međunarodno muzičko takmičenje „Fantast“ (ukupno 800.000 dinara, Ministarstvo treba da obezbedi 280.000), „Kontra Fest“ (ukupno 670.000 dinara, od Ministarstva se traži 270.000), međunarodni folklorni festival „Tradicija uvek živi“ (ukupno 980.000 dinara, od Ministarstva se traži 280.000), festival „Janika Balaž“ – takmičenje mladih tamburaških bandi (ukupno 340.000 dinara, od Ministarstva se traži 200.000), „Buđenje proleća“ – muzička manifestacija u čast Milenku Šustranu (ukupno 240.000, traži se 180.000 od Ministarstva); pozorišne produkcije i promocije, produkcija predstave „Sava Tekelija ili dobro se dobrim vraća” (ukupno 920.000, traži se 550.000 od Ministarstva), izvođenje predstave „Od raja do beznjenice“ za najbolje đake pet srpskih opština (ukupno 450.000, traži se 350.000 od Ministarstva), produkcija omladinske predstave na mađarskom jeziku „A mi kis városunkban“/„Naš grad“ Torntona Vajldera (ukupno 370.000, traži se 270.000 od Ministarstva), produkcija omladinske predstave na srpskom jeziku „Kralj Ibi“ Alfreda Žarija (ukupno 370.000, traži se 270.000 od Ministarstva), produkcija inkluzivne pozorišne predstave „I mi smo tu“ (ukupno 140.000, traži se 100.000 od Ministarstva).

U oblasti izdavaštva planirano je izdavanje pet monografija o znamenitim ličnostima Bečeja – mecene, zadužbinari, umetnici i intelektualci; izdavanje književnog časopisa „Tisa“, štampana i audio-vizuelna izdanja Kluba zavičajaca Bečej, Festival mađarskih pisaca iz Vojvodine – „Mostovi uzajamnosti“, festival „Pesnička pletenica“ u Bačkom Petrovom Selu (za sve navedene programe traži se od Ministarstva oko 1,5 miliona dinara).
Predviđena je i digitalizacija bečejske periodike, zatim digitalizacija arhivske građe „Digitalnog muzeja grada“ i interaktivna onlajn aplikacija „Upoznaj Bečej“ nosioca aktivnosti BUM (za sve navedene aktivnosti ukupno se traži oko 800.000 dinara od Ministarstva).

U oblasti likovne umetnosti planirano je održavanje međunarodne likovne kolonije „Dvorac u ravnici“ i izložba „Zaboravljeni biseri ravnice“, a poslednji segment bečejskog projekta čine naučno-obrazovne aktivnosti: godišnje obeležavanje dana Karolja Tana i dana Mora Tana, program „Dvorska kultura Vojvodine“ i naučni skup o Dragi Dejanović – „prvoj srpskoj feministkinji“ (ukupno se traži od Ministarstva oko 1,1 milion dinara).

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija