Dvostruke funkcije još dozvoljene: Čudna borba protiv zakona

  04 jun 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Krajem pretprošle nedelje Ustavni sud je privremeno obustavio odredbu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije po kojoj su funkcioneri morali da izaberu jednu funkciju. Naime, na sednici Ustavnog suda odlučeno je da se od Skupštine Srbije zatraži mišljenje o predlogu za ocenu ustavnosti te odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Skupština treba da dostavi mišljenje sudu u roku od 30 dana kako bi sud doneo konačnu odluku.
Predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić, objašnjavajući stav suda, ukazala je na to da osporena zakonska odredba na nejednak način tretira zatečene funkcionere i one koji na funkciju stupaju po donošenju Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.
Sve to znači da će i najviše pominjani dupli funkcioneri u Vojvodini, koji su istovremeno i predsednici opština i pokrajinski poslanici, još izvesno vreme ostati na duplim funkcijama.
Podsetimo, predlog za ocenu ustavnosti te odredbe (član 82 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije) podneli su poslanici Skupštine Vojvodine, izabrani po većinskom modelu, koji su istovremeno predsednici opština Sremski Karlovci, Novi Bečej i Apatin.
Član 82 zakona propisuje da funkcioner koji na dan početka primene zakona, 1. januara, obavlja više javnih funkcija mora da se opredeli za jednu funkciju. To znači da bi tek nakon što se opredeli mogao da traži saglasnost da obavlja drugu funkciju.
Pokrajinski funkcioneri zatražili su mišljenje Ustavnog suda nakon što su od Agencije za borbu protiv korupcije tražili saglasnost da ostanu na obe funkcije do prestanka mandata poslanika, pozivajući se na prelaznu odredbu odluke pokrajinskog parlamenta koja reguliše sukob interesa. Agencija im nije dala saglasnost, navodeći da prvo treba da se odluče za jednu funkciju i tek potom traže saglasnost da prihvate drugu. Iz Agencije je, međutim, ranije saopšteno i da nije moguće istovremeno vršiti funkciju u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, odnosno da i za takav zahtev ne bi dobili saglasnost.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija