Usvojeni finansijski zakoni i izmene zakona o izvršiteljima

  18 decembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Skupština Srbije usvojila je danas pet finansijskih zakona na predlog Narodne banke Srbije, kao i izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje predviđaju nadležnost izvršitelja za izvršenje novčanih potraživanja nastalih po osnovu izvršenih komunalnih i sličnih usluga na način koji treba da spreči zloupotrebe.

Poslanici su usvojili Zakon o osiguranju koji predviđa da nova društva za osiguranje neće moći istovremeno da se bave životnim i neživotnim osiguranjem, kao i Zakon o platnim uslugama koji uvodi institut elektronskog novca, a prvi put reguliše i plaćanje preko interneta i mobilnih telefona.
Zakon o platnim uslugama stupiće na snagu osmog dana od objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”, a počeće da se primenjuje od 1. oktobra 2015. godine, osim nekoliko odredbi koje će se primenjivati od dana pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Novi zakon trebalo bi da modernizuje i unapredi platni promet u zemlji i sa inostranstvom, i veću konkurenciju u platnom prometu, uvodi platne institucije i instituciju elektronskog novca.
Građanima će biti omogućeno da sve poslove koje su do sada obavljali u bankama mogu da obave preko pružalaca platnih usluga, izuzev stambenih kredita i oročene štednje.
To će omogućiti da brzo i jednostavno, bez odlaska u banku i uz znatno niže troškove, šalju i primaju novac iz inostranstva, obavljaju sve vidove plaćanja i naplate, da koriste posebne vrste kreditnih i platnih kartica koje mogu biti namenjene za određenu vrstu kupovine i koje ne moraju biti vezane za tekući račun.

Usvojene su i izmene zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, o deviznom poslovanju i o sprečavanju pranja novca, radi usklađivanja sa novim Zakonom o platnim uslugama.
Skupština Srbije izabrala je Radeta Doroslovačkog za člana Nacionalnog prosvetnog saveta.
Poslanici su jutros razmotrili šest amandmana na izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, a prethodno su postavljali pitanja Vladi Srbije.

Beograd, 18. Decembar 2014. (Tanjug)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija