Donošenje budžeta za 2015. godinu: Tajna javna rasprava nije bila rasprava

  26 decembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Propisan rok za donošenje budžeta za 2015. godinu – takozvanog programskog, koji bi trebao da bude transparentniji od dosadašnjih neprogramskih budžeta – bio je 20. decembar. Uprkos tome, opština Bečej ni 22. decembra nije usvojila budžet na sednici Skupštine opštine. U vreme zaključenja ovog broja novina, za 30. decembar zakazana je sednica lokalnog parlamenta na kojoj će biti usvojen budžet opštine za narednu godinu.

Javna rasprava o opštinskom budžetu nije zakazana do 23. decembra, doduše, 19. decembra na zvaničnom sajtu opštine Bečej (www.becej.rs) objavljena je informacija da će javna rasprava o budžetu biti održana 20. decembra. Bečejski mediji o javnoj raspravi nisu bili obavešteni, a za taj događaj novinari i građani su mogli saznati samo ako su u dokolici 19. decembra posetili sajt lokalne samouprave, a izgleda da nisu, jer na takozvanoj javnoj raspravi koja, u stvari nije bila rasprava o predlogu budžeta, nisu prisustvovali ni građani, ni novinari.
Da skandal bude veći, obaveštenje o „javnoj raspravi“ je u međuvremenu sklonjeno sa opštinskog sajta, 22. decembra nije ga bilo moguće naći.
Inače, „javna rasprava“, koja je održana 20. decembra, prema podacima iz Bečejskog udruženja mladih (BUM) bilo je nešto sasvim drugo: BUM je predstavio predsedniku opštine rezultate svog istraživanja o budžetskim prioritetima za 2015. godinu (reč je o odgovorima građana Bečeja na anketna pitanja BUM-a).
U vezi sa javnom raspravom koja to nije bila, na sednici Skupštine opštine Bečej 22. decembra je progovorio i predsednik opštine Vuk Radojević, doduše, veoma nejasno, te iz njegovog izlaganja nije se moglo zaključiti da li on tvrdi da je bilo javne rasprave o budžetu ili ne. Naime, Radojević je rekao: „U tom pravcu je opština Bečej napravila iskorak iz razloga što je poznato da to nije zakonska obaveza i za razliku od mnogih drugih lokalnih samouprava koje uopšte nemaju javne rasprave na temu budžeta, mi u Bečeju to radimo. Imali smo prilike da predočimo široj zainteresovanoj javnosti, nažalost, što interesovanje nije veće to je pitanje za celokupnu javnost, kada je u pitanju budžet opštine Bečej, ali svakako da je to jedan dobar gest lokalne samouprave“.
Ipak, na osnovu rečenice koju je Radojević potom izrekao, jasno je da javne rasprave o budžetu opštine za 2015. godinu 20. decembra nije moglo biti, jer je predlog budžeta na Opštinskom veću razmatran dva dana kasnije: „Mogu da napomenem da mi danas (22. decembar) imamo Opštinsko veće na kojem ćemo razmotriti predlog budžeta za 2015. godinu“.
Uprkos tome što, dakle, javna rasprava 20. decembra nije mogla biti održana iako je na sajtu opštine najavljena, građani Bečeja su u prilici da nešto saznaju o budžetu opštine za 2015. godinu i o odnosu lokalne vlasti prema budžetu i prema građanima (biračima).
Naime, na već pomenutom opštinskom sajtu 20. decembra je postavljen dokument „Prednacrt posebnog razdela rashoda po korisnicima budžeta opštine Bečej za 2015. godinu“, ali i, kako se navodi, programski budžet za 2015. godinu, koji se može preuzeti sa sajta.
Problem sa „prednacrtom“ je to što su njemu plasirani samo planirani rashodi opštinskog budžeta, koji bi trebali da iznose 1,4 milijarde dinara, ali ne i planiran obim prihoda, mada bi, po prirodi stvari, oni bili važniji.
Takozvani programski budžet za 2015. godinu je još interesantniji dokument, naime, u njemu postoje prazne tabele, iznosi su svuda 0 dinara, te se stiče utisak da su, u stvari, prezentovane tipske tabele za izradu programskog budžeta.
Ta dva dokumenta, najava i misteriozan nestanak obaveštenja o javnoj raspravi o budžetu i neusvajanje budžeta u propisanom roku, govore o tome koliko lokalna vlast ceni građane Bečeja, koji im, kao poreski obveznici obezbeđuju plate i pune opštinski budžet.

Redakcija Bečejskog mozaika

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija