Sednica Skupštine Opštine Bečej: Opština bez ombudsmana i zamenika predsednika

  26 decembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sednica Skupštine opštine Bečej održana je 22. decembra, ali uprkos tome što je budžet opštine za 2015. godinu, po rokovima predviđenim propisima, trebao da bude usvojen do 20. decembra, predlog opštinskog budžeta nije razmatran na sednici

lokalnog parlamenta. Sednici Skupštine opštine prisustvovalo je 27 lokalnih odbornika koji su bez mnogo diskusije usvojili sve tačke dnevnog reda, među kojima je izmena odluke o usklađivanju osnivačkog akta Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine „Đorđe Predin Badža“ sa pozitivnim propisima, kao i izmena odluke o zaštitniku građana opštine Bečej. U vezi izmene odluke o zaštitniku građana opštine Bečej predstavnici odborničke grupe Demokratske stranke su istakli da smatraju da izmena kojom se briše odredba „da se za zaštitnika građana ne može birati lice koje je u trajanju od 12 meseci pre izbora bilo predsednik Skupštine opštine, predsednik ili zamenik predsednika opštine, član Opštinskog veća, sekretar Skupštine opštine ili načelnik Opštinske uprave“, nije prihvatljiva. U vezi s tim šef odborničke grupe DS-a Slobodan Zlokolica se pozvao i na članak objavljen na jednom lokalnom portalu „u kojem se navodi da je predsednik opštine Vuk Radojević ponudio funkciju ombudsmana predsedniku Skupštine opštine Peteru Kneziju“, navodeći da je to „blago rečeno koruptivno, jer naprosto ne može predsednik opštine, kao nosilac izvršne vlasti, da nudi nešto što se bira putem konkursa“. Na tu konstataciju je, sa pravne tačke gledišta, odgovorila sekretarka skupštinske službe Oršolja Momčilović koja je rekla da se kandidat za zaštitnika građana ne bira na konkursu, već po predlogu predsednika opštine, međutim, Zlokolica je ponovio da „ako se unapred nude određene funkcije, onda to nije dobro“ i da zaštitnik građana treba da bude lice koje je „nepristrasno, nezavisno i samostalno u svom radu“.
Odbornici su zatim dali saglasnost na izmene programa poslovanja za 2014. godinu Direkcije za izgradnju, Komunalca, Vodokanala, Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine „Đorđe Predin Badža“, Narodne biblioteke i poljočuvarske firme Link FTO i rešenje o promeni naziva ulice Pionirska u ulicu Šandora Nađa.
U vezi sa izmenom programa poslovanja Vodokanala odbornik Slobodan Zlokolica je postavio niz pitanja koja se odnose na dostavljanje promotivnog materijala za osiguranje uz račune za vodu. Pitao je da li će biti odvojeno prikazan iznos koji se naplaćuje za osiguranje i za potrošnju vode, da li Vodokanal može da obavlja uslugu posredovanja u promociji osiguranja i predložio je da se oformi telo koje bi se pozabavilo ovim pitanjima. Iako nije odgovorio na pitanja, direktor Vodokanala Zoran Grbić je naglasio da se osiguranje zasniva na dobrovoljnoj bazi i da svako može da odluči da li to želi ili ne, a da postoji kontakt telefon osiguravajuće kuće sa kojom se zainteresovani građanin može dogovoriti.
Na sednici Skupštine opštine Bečej konstatovane su i ostavke zamenice predsednika opštine Bečej Tamare Ivanišević, uz objašnjenje da će ona ostati na ovoj dužnosti do izbora novog zamenika predsednika opštine, kao i zaštitnika građana opštine Bečej Čabe Delija, koji 31. decembra odlazi u penziju, potom i člana Saveta za društvene delatnosti Gorana Vasovića. U nastavku zasedanja odbornici su razrešili i imenovali pojedine članove Saveta za društvene delatnosti i Saveta za privredu i poljoprivredu.
U delu sednice namenjenom za odbornička pitanja, šef odborničke grupe Demokratske stranke Slobodan Zlokolica je pitao da li je javna rasprava o budžetu za 2015. godinu održana s obzirom na to da niko od odbornika i medija nije bio obavešten o njenom održavanju, a da je na sajtu opštine 19. decembra postavljeno obaveštenje da je javna rasprava o budžetu zakazana za 20. decembar. O predlogu budžeta za 2015. godinu odbornik DS-a je rekao da predlog budžeta na opštinskoj internet stranici nije mogao da se vidi, jer su postavljene prazne tabele, dok je na dan zakazane rasprave „okačena“ rashodna strana budžeta ali bez prihoda. Zlokolica je u vezi izbora zamenika predsednika opštine naveo da „sa momentom razrešenja predsednik opštine stavlja predlog drugog imena koje će obavljati posao zamenika predsednika opštine“, a uz usvojeno rešenje na ovoj sednici stoji da će „imenovana, dakle koja je razrešena, ostati na dužnosti zamenika predsednika opštine i vršiti tekuće poslove do izbora zamenika predsednika opštine“, što će, kako je rekao, u praksi prouzrokovati probleme. Zlokolica je tražio odgovor od predstavnika vlasti i na pitanja o tome zašto se „Jodna banja“ zatvara, zbog čega i do kada će biti zatvorena.
Na deo njegovih pitanja odgovorio je predsednik Skupštine opštine Bečej Peter Knezi koji je rekao da javnu raspravu o budžetu po zakonu organizuje opštinsko odeljenje za finansije, a da on, ali ni skupštinska služba nije bila obaveštena o tome da je javna rasprava zakazana. Što se tiče imenovanja zamenika predsednika opštine, Knezi je objasnio da u ovom slučaju nije reč o razrešenju nego o konstatovanju ostavke, što je, kako je rekao, kvalitativno druga situacija za koju u propisima ne piše da postoji rok do kada predsednik treba da predloži novog zamenika.
U vezi javne rasprave po pitanju opštinskog budžeta za 2015. godinu komentar je dao i predsednik opštine Vuk Radojević koji je rekao da je „u tom pravcu opština Bečej napravila iskorak iz razloga što je poznato da to nije zakonska obaveza i za razliku od mnogih drugih lokalnih samouprava koje uopšte nemaju javne rasprave na temu budžeta, mi u Bečeju to radimo. Imali smo prilike da predočimo široj zainteresovanoj javnosti, nažalost, što interesovanje nije veće to je pitanje za celokupnu javnost, kada je u pitanju budžet opštine Bečej, ali svakako da je to jedan dobar gest lokalne samouprave. Mogu da napomenem da mi danas (22. decembar) imamo Opštinsko veće na kojem ćemo razmotriti predlog budžeta za 2015. godinu, verujem da ćemo danas i doneti odluku, ako ne danas, onda najkasnije sutra i da će materijal biti poslat u skupštinsku proceduru, tako da možemo očekivati sednicu Skupštine opštine 29. ili 30. decembra, pa ćemo imati priliku da svi odbornici i celokupna zajednica u javnosti na samoj sednici Skupštine iznese svoja određena zapažanja“.
Radojević je u vezi sa „Jodnom banjom“ rekao da to pitanje treba uputiti direktoru Doma zdravlja, te da je Zlokolica mogao saznati informacije u neformalnom razgovoru sa njim, jer su članovi iste partije. Zlokolica je replicirao rekavši da njega ne interesuju neformalni, već zvanični podaci o sudbini „Jodne banje“.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija