Agencija za borbu protiv korupcije: Prijave zbog više funkcija

  09 april 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Agencija za borbu protiv korupcije do 1. aprila trebalo je da donese odluku o tome da li će dvadesetak pokrajinskih poslanika imati pravo da obavljaju dve funkcije – i izvršnu i zakonodavnu – do isteka mandata.

Među tim funkcionerima su petnaestorica predsednika opština i gradonačelnika koji su i pokrajinski poslanici izabrani na direktnim izborima.
Kako bi se pokušalo izbeći da vojvođanski poslanici i predsednici opština izgube jednu od dve funkcije i da se raspišu novi izbori za izbor novih poslanika ukoliko „dvostruki funkcioneri“ odluče da zadrže mesto predsednika opština, Skupština Vojvodine je 23. marta donela odluku o tome da poslanici koji obavljaju više javnih funkcija mogu to činiti do isteka aktuelnog  mandata u Skupštini Vojvodine.
Direktorka Agencije Zorana Marković je rekla da ta odluka ne može da utiče na sprovođenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kojim je to zabranjeno.
Pored toga, predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije su saopštili da je do njih stiglo oko hiljadu i po zahteva za obavljanje dve funkcije, da će se o svakom slučaju posebno odlučivati i sigurno neće biti dozvoljeno da se obavljaju dve funkcije od kojih je jedna zakonodavna, a druga izvršna, što je slučaj sa petnaestoricom iz Vojvodine.
Situacija je donekle bila jasnija u utorak, kada je direktorka Agencije Zorana Marković izjavila za beogradske novinske agencije i medije da su funkcioneri, koji se do 1. aprila nisu izjasnili koju će funkciju obavljati, prekršili zakon i ne mogu od Agencije za borbu protiv korupcije tražiti saglasnost za obavljanje više funkcija. Ona je agenciji Beta rekla da će protiv tih funkcionera biti pokrenut postupak, kao i da krajnja mera koju Agencija može da primeni jeste podnošenje prekršajne prijave. „Svi oni koji se do 1. aprila nisu izjasnili su povredili zakon i Agencija će ih obavestiti o tome i pozvati ih da se izjasne ili da dostave kopiju ostavke“, rekla je Marković.
Agencija za borbu protiv korupcije može od institucije koja je postavila funkcionera da zahteva da ga razreši, rekla je Marković i dodala da se, ako se to ne dogodi, nakon 90 dana podnose prekršajne prijave i protiv tih funkcionera i protiv odgovornih u tim institucijama.
Marković je dodala da je u toku obrada 1.500 podnesaka koje je dobila Agencija posle čega će biti poznato da li se među njima nalaze i obaveštenja pojedinih funkcionera o tome koji će posao nastaviti da obavljaju.
Šta god da se desi, do podnošenja prekršajnih prijava ima 90 dana, a do tada će možda i prevremeni izbori…                 

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija