Delegacija iz kineske provincije Guangdung u Bečeju: Gostima iz Kine predstavljeni potencijali u stočarstvu

  21 jul 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Delegacija jedne od najrazvijenijih provincija Narodne Republike Kine 17. jula je posetila opštinu Bečej. Strane goste, koje je ugostio predsednik opštine Bečej Dragan Tošić, predvodili su potpredsednik pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević.

Kako je saopšteno, cilj posete članova Odseka za poljoprivredu pokrajine Guangdung, na čijem čelu je bio zamenik generalnog direktora Sektora za poljoprivredu zadužen za resor veterinarstva i stočarstva Čung Hujdijan, a koju su činili predstavnici menadžmenta kompanija iz oblasti poljoprivrede u Guangdungu, je umrežavanje i povezivanje sa relevantnim institucijama, organizacijama i resorima u Vojvodini (sestrinska pokrajina) iz oblasti poljoprivrede, razmena iskustava i informacija o stočarstvu, o tehnologijama koje se primenjuju u prehrambenoj industriji i u stočarstvu, prehrambenim proizvodima, nadzoru veterinarskih lekova i životinjskih proizvoda i kontroli kvaliteta u Vojvodini, te mogućnosti saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Čung Hujdijan je rekao da je želja da se u Guangdungu promoviše Bečej i potencijali ovog grada. „Videćemo da li ima kompanija koje će investirati ovde i želimo da sklopimo dugoročnu saradnju sa vama“, rekao je zamenik generalnog direktora Sektora za poljoprivredu Guangdunga.

Prema rečima potpredsednika pokrajinske vlade Ivana Đokovića, kineska delegacija je posetila Srbiju da bi se upoznala sa potencijalima Srbije iz oblasti stočarstva, zainteresovani su za izvoz, ali i za kooperaciju sa domaćim malim, srednjim i velikim farmerima, te su za posetu izabrali Bečej kao reprezentativnu opštinu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević je rekao da su na sastanku u prepodnevnim satima u pokrajinskoj vladi, delegaciji iz Kine predstavljeni naučno-stručni potencijali Vojvodine, kao i zadružni sektor, „kako bismo bili u mogućnosti da objedinimo ponudu koja je neophodna za potencijalne partnere iz kineske pokrajine“.

Osnov za saradnju predstavlja sporazum koji je potpisan između Kine i Srbije, a želja je, objasnio je Radojević, intenziviranje saradnje u cilju unapređenja primarne poljoprivredne proizvodnje i prerađivačke industrije, a za to su zainteresovani partneri iz Guangdunga.

Podsetimo da je vojvođanska administracija 2012. godine potpisala sporazum o prijateljstvu sa pokrajinom Guangdung, do sada je održano nekoliko bilateralnih susreta, a poseta Bečeju je rezultat tog sporazuma.

„Od nas mogu da očekuju podršku i u smislu organizovanja poljoprivrednih proizvođača, kako individualnih, tako i preko zadružnog sektora, ali i preko velikih agroindustrijskih kombinata, a u opštini Bečej obilazimo reprezentativne farme, jer Bečej ima šta da ponudi svim potencijalnim investitorima, pre svega zato što predstavlja ozbiljnu poljoprivrednu bazu i istovremeno nudi optimalne uslove u industrijskoj zoni“, rekao je Radojević.
Predstavnici Kine i pokrajinske vlasti sastali su se sa predsednikom opštine Bečej Draganom Tošićem, koji je rekao da je jedina opština koju je delegacija iz Kine posetila upravo opština Bečej: „Opština Bečej ima šta da pokaže i ponudi delegaciji iz Kine. Na ovom sastanku smo usaglasili stvari koje su njima i nama zanimljive i nadam se da ćemo napraviti dobar poslovni dogovor što se tiče opštine Bečej“.

Delegacija je potom posetila živinarsku farmu „Agroprodukt – Šinkovič“, govedarsku farmu „Džigurski“ i farmu kombinata PIK „Bečej“.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija