Predavanje u Gimnaziji Bečej: Prekogranična saradnja u oblasti obrazovanja

  01 april 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prošlog četvrtka su predstavnici Kancelarije za evropske poslove Vlade Vojvodine Mina Radmilović, Dražen Lovrić i Andrija Aleksić u bečejskoj Gimnaziji održali predavanje na temu „EU - osnovni pojmovi, propisi i programi prekogranične saradnje“ kojem su prisustvovali direktori svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine Bečej, profesori i nastavnici i predstavnica lokalne samouprave.

Predstavljeni su programi Evropske unije, zatim iz kojih su evropskih fondova dostupna sredstva, kako se konkuriše za dobijanje novca, koji su prioriteti koje postavlja Evropska unija, a akcenat je stavljen na one konkurse u koje bi se sfera prosvete i obrazovanja mogla uklopiti u okviru programa prekogranične saradnje. Svi projekti su vezani za IPA program (instrument predpristupne pomoći) koje Evropska unija daje potencijalnim kandidatima i kandidatima za ulazak u Evropsku uniju.
„Od 2001. godine smo bili u prilici da koristimo razna donatorska sredstva koja su na neki način bila za ’spisak želja’. Ta era je gotova. Jedino finansiranje koje je u ovom momentu moguće, a po mojoj slobodnoj proceni će trajati u narednih 20 godina, jeste projektno finansiranje. U Evropi je pisanje projekata postala nova profesija i polako se pretvara u svojevrsnu industriju. Programi Evropske unije se otvaraju u skladu sa diplomatskim rejtingom jedne zemlje i njenim statusom u procesu integrisanja ka članstvu u evropskoj zajednici. Kako vreme prolazi, mi ćemo imati na raspolaganju sve više sredstava, više različitih programa i širu lepezu aplikanata. U početku to su bile samo lokalne samouprave, a po novom pravilniku taj spektar se širi, i za sredstva mogu direktno da konkurišu sve organizacije i institucije neprofitabilnog karaktera od škola, bolnica, udruženja građana, do klubova i verskih zajednica“, rekao je Andrija Aleksić.
Prema njegovim rečima za Srbiju su trenutno dostupni FP7 i TEMPUS programi koji su namenjeni isključivo obrazovanju, ali prvenstveno visokom. Evropska komisija je napravila program za period od 2007. do 2013. godine sa novim finansijskim instrumentom predpristupne pomoći (IPA program), koji predviđa osam programa prekogranične saradnje, a za ovaj region su namenjeni programi saradnje sa Mađarskom i Hrvatskom. Novi konkurs za prekograničnu saradnju sa Mađarskom će biti raspisan sredinom godine, gde će prioritetne oblasti biti ekonomija i obrazovanje i saradnja u okviru civilnog sektora. Pravo da učestvuju na ovom konkursu imaju sve neprofitne organizacije i institucije sa teritorije Vojvodine uz uslov da imaju partnera iz jedne od dve županije u Mađarskoj (Čongrad i Bač-Kiškun) koji takođe mora biti neprofitnog karaktera i projekti treba zajednički da se realizuju. Za jedan projekat se odobravaju sredstva od 50.000 do 1,5 milion evra. Konkurs za programe prekogranične saradnje sa Hrvatskom će biti objavljen, takođe, sredinom godine.               

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija