Veče sa sarajevskim piscima: Potraga za milosrđem

  01 april 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U  prostorijama Narodne biblioteke u Bečeju 24. marta je priređeno književno veče sa sarajevskim piscima Zdenkom Lešićem i Stevanom Tontićem i dramskom umetnicom Kaćom Dorić.

Predstavljene su dve knjige, „Knjiga o Tari“ Zdenka Lešića i zbirka pesama „Sveto i prokleto“ Stevana Tontića.
Zdenko Lešić je profesor teorije književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, kritičar, esejist, prevodilac i romansijer.
Pre deset godina objavio je roman „Sarajevski tabloid“, a nekoliko godina kasnije i „Knjigu o Tari“. Ova knjiga govori o jednom pojmu iz budizma, o Tari, „koja je boginja milosti ili majka samilosti što pomaže svim živim bićima koja pate u ovom svetu“.
Govoreći o Lešićevoj knjizi Stevan Tontić je između ostalog rekao: „Osnovna radnja romana zbiva se u Koreji dok se prethodni životni periodi i događaji predstavljaju retrospektivno. U Koreji će autor doživeti neku vrstu preporoda i to pre svega otkrivanjem budističkog shvatanja smisla života i smrti, kao i novim doživljajima same prirode. Knjiga govori o susretu različitih kultura i civilizacija, ona je svojevrstan putopis između istoka i zapada, ali i putopis po samome sebi, jer pisac, proučavajući budističko učenje, pokušava da izađe iz svog ja, da ga na neki način potisne da bi ublažio bol za nastradalom braćom i mnogih drugih u ratu u Sarajevu i da bi dospeo u neko stanje drugačijeg osećaja sveta.“
Autor romana „Knjiga o Tari“ Zdenko Lešić je rekao: „Glavni junak ovog romana ima potrebu da živi, da preživi i da se nosi sa svojom prošlošću i istorijom čija je žrtva bio, i to je takoreći smisao te potrage za milošću, za milosrđem kojeg tako malo ima, a stalno se može prepoznati u mnogim postupcima ljudi oko nas.“
Na književnoj večeri predstavljena je i zbirka pesama „Sveto i prokleto“ Stevana Tontića, pesnika, prozaiste, esejiste, prevodioca sa nemačkog jezika, koji je nedavno za ovu knjigu dobio godišnju nagradu „Miroslav Antić“ za 2009. godinu.
O Stevanu Tontiću i o nagrađenoj knjizi govorio je Svetislav Travica. „Za knjigu ’Sveto i prokleto’ kažu da je lična, individualistička, ali da se u njoj može prepoznati sve ono što se na tom egzistencionalnom planu dešavalo autoru tokom nemilih događaja u Sarajevu i raspada Jugoslavije. Knjiga je pesimistička, jer ne može ni biti drugačija kada govori o tragičnim događajima koji su autora primorali da napusti rodnu zemlju i krene putem neizvesnosti“, rekao je Svetislav Travica.
Tokom večeri dramska umetnica Kaća Dorić je čitala odlomke iz romana „Knjiga o Tari“ i pesme iz zbirke „Sveto i prokleto“ upotpunjujući na taj način sve to što je rečeno o knjigama. Inače, Kaća Dorić, poreklom iz Bačkog Gradišta, sestra je Radoslava Zlatana Dorića, pisca i reditelja, koja se pored glume bavi i režijom.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija