Imenovan je notar za Bečej: Notar za testamente, ugovore, overe potpisa

  19 septembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Institucija javnog beležnika iliti notara u Srbiji počela je da funkcioniše 1. septembra. U Bečeju radi jedan notar, u Glavnoj ulici broj 3. Pravilnikom Ministarstva pravde predviđeno je da na teritoriji Srbije radi ukupno 371 javni beležnik. Rešenja o imenovanju prvih 94 javnih beležnika za teritorije 32 osnovna suda doneo je ministаr prаvdе Nikоlа Sеlаkоvić 1. avgusta i za pоdručје Оsnоvnоg sudа u Bеčејu imenovana je Aleksandra Subakov. Osnovni sud u Bečeju je izdao saopštenje povodom toga, možete ga pročitati na sledećem linku: Osnovni sud u Bečeju - notari.


O funkcionisanju kancelarije javnog beležnika u prvih desetak dana Subakov je za Bečejski mozaik izjavila: „Prvih nekoliko dana smo imali gužvu, sve je pomalo bilo haotično i građanima čudno i uglavnom su dolazili da se raspituju kako sve to funkcioniše. Sada građani znaju da treba da se zakazuju termini, pošto procedura overe za sada traje relativno dugo. Polako se i mi uhodavamo, u početku je to trajalo oko sat vremena, sada te poslove završavamo za 45 minuta, a u narednom periodu trudićemo se da to bude u još kraćem vremenskom roku. Čini mi se da su mnogi Bečejci te vrste poslova završili do 1. septembra pre nego što je krenulo javno beležništvo, jer su uglavnom dolazili građani iz Novog Bečeja. Još uvek je gužva, klijenata ima mnogo i mislim da u Bečeju postoji potreba za još jednim javnim beležnikom, onako kako je zakonom i propisano“.


Iz Komore javnih beležnika istakli su da će tarifa za usluge notara biti povoljnija nego što su bile takse u sudu, i da će za gotovo istu novčanu nadoknadu građani moći dobiti uslugu sačinjavanje ugovora i njegovu overu. Subakov je to komentarisala rečima: „Mislim da je podignuta velika fama i buka oko naknada koje realno nisu takve, one su čak i nešto niže u odnosu na naknade koje su advokati uzimali, znam jer sam ja prethodno bila advokat. Postoji tarifa propisana od Ministarstva i u toj tarifi je objedinjen rad javnog beležnika i taksa i to je jedinstvena cena koju plaćaju oni kojima se pruži usluga“.


Usluge koje građani mogu dobiti u notarskoj kancelariji su sastavljanje i/ili overa ugovora o raspolaganju nepokretnostima, ugovora o doživotnom izdržavanju, bračnog ugovora, testamenta, overa potpisa, prepisa, prevoda, potvrđivanje isprava i slično. Javni beležnici mogu da budu i sudski poverenici u sprovođenju vanparničnih postupaka kao što su ostavinski postupci, uređenje međa, deoba imovine, obezbeđivanje dokaza.
Radno vreme kancelarija notara je od 9 do 17 časova. 

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija