Skupština usvojila zakone o energetici i izgradnji

  29 decembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u ponedeljak većinom glasova Zakon o energetici, dopune Zakona o planiranju i izgradnji, izmene Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, o matičnim knjigama. Usvajanjem pet zakona, uz himnu i Gardu završeno zasedanje.

Novim zakonom o energetici uvodi se potpuna primena Trećeg energetskog paketa EU, a kako je reformskog karaktera, značajno se poboljšava investicioni ambijent u sektoru energetike.
Zakonom o energetici će se u Srbiji od 1. januara 2015. godine u potpunosti primenjivati sve mere iz Trećeg energetskog paketa EU za oblasti gasnog, elektroenergetskog sektora i obnovljivih izvora energije, čime Srbija postaje prva zemlja u region koja je primenila sve te odredbe.
Domaćinstava i mali kupci će moći da biraju snabdevače strujom i gasom, ali će imati i mogućnost garantovanog snabdevanja.
Biće zadržana zaštita za energetski ugrožene kupce i u narednoj godini za subvencionisanje ugroženih potrošača biće izdvojeno 700 miliona dinara za sve koji ne mogu da plaćaju struju i koji će dobiti besplatno od 120 do 240 kilovat sati struje mesečno i određene količine gasa.
Mali kupci električne energije prema novim odredbama zakona biće firme sa manje od 50 zaposlenih i godišnjim prihodom ispod 10 miliona evra, koji godišnje troše manje od 30.000 kilovat sati struje, a lista malih kupaca određivaće se svake godine do 31. marta.
Zakon takođe predviđa da firme koje troše više od 30.000 kilovat sati struje godišnje, od 1. jula naredne godine gube pravo na garantovano snabdevanje i biće u obavezi da pronađu snabdevača na tržištu.
Novina je i to što se uvodi i mogućnost ukidanja regulisanja cene struje za garantovano snabdevanje od 2017. godine, kupci će dobiti pravo na pristup podacima o tome koliko troše, dok će snabdevač biti u obavezi da uspostavi besplatne telefonske linije za obaveštavanje kupaca.
Kada zakon stupi na snagu biće uvedene i osnove za praćenje tehničkog i komercijalnog kvaliteta snabdevanja strujom i gasom.
Agencija za energetiku jednom godišnje će, od 2017. godišnje, objaviti izveštaj o potrebi da se cena električne energije reguliše. Pored snabdevanja struje “na malo”, Zakonom se uvodi i delatnost snabdevanja na veliko, pa je stranim kompanijama data mogućnost da za to dobije licencu, bez obaveze da se registruje na teritoriji Srbije. Država će moći da ima jednog ili više operatera distributivnog sistema električne energije, koji će morati da primenjuju iste tarife, a stvoreni su uslovi i za osnivanje i funkcionisanje berze električne energije.

Usvojene izmene Zakona o planiranju i izgradnji

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, izmene Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, o matičnim knjigama.
Poslanici su prethodno usvojili i Zakon o energetici koji predviđa lakše ulaganje investitorima u oblast energetike, obezbeđuje veća zaštita kupaca i usklađuje ta privredna oblasti sa pravilima EU.
Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji ispravljaju se propusti u vezi sa odredbom koja se odnosi na doprinos za uređenje građevinskog zemljišta.
Izmene Zakona o matičnim knjigama će omogućiti potpunu automatizaciju sistema za vođenje tih dokumenata, koji su do sada vođeni isključivo u papirnom obliku u roku od dve godine.
Kada je reč o izmenama Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, njima se omogućava da se ne ruše objekti za koji je pokrenut postupak za upis prava svojine, do pravosnažnog okončanja postupka za upis prava svojine.
Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju okvirnog sporazuma Srbije i Evropske komisije o pravilima sprovođenja finansijske pomoći EU u okviru instrumenta pretpristupne pomoći IPA 2.
Tim zakonom je uspostavljen pravni osnov za korišćenje sredstava koje je EK već odobrila Srbiji u okviru Akcionog programa za 2014. godinu i detaljno utvrđuje pravila korišćenja novog instrumenta predpristupne pomoći IPA 2 koji se odnosi na period od 2014. do 2020. godine.
Poslanici Skupštine Srbije su posle usvajanja zakona uz intoniranje državne himne “Bože pravde” i Gardu Vojske Srbije, u svečanoj atmosferi, završli jesenje zasedanje parlamenta.

Beograd, 29. januar 2014. (Tanjug)

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija