Rekonstruisanu zgradu OŠ „Zdravko Gložanski“ posetio ministar prosvete: Od kvaliteta škola će zavisiti njihovo finansiranje

  29 septembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Obnovljena školska zgrada Osnovne škole „Zdravko Gložanski“ u Radičeviću svečano je „predstavljena“ predstavnicima države, lokalne samouprave i bečejskih škola prošlog petka u prisustvu ministra prosvete Mladena Šarčevića, pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Vuka Radojevića i predsednika opštine Bečej Dragana Tošića.

Svečanost je organizovana zbog nedavne rekonstrukcije obe školske zgrade škole „Zdravko Gložanski“ – u Bečeju i Radičeviću – a u taj posao uloženo je 30 miliona dinara i urađena je rekonstrukcija krovova objekata, ugrađeni su novi prozori i vrata, molerski i farbarski poslovi, kao i hidroizolacija. Deo novca je obezbedilo Ministarstvo privrede 2016. godine na konkursu „Gradimo zajedno“, oko 13 miliona dinara, a 18 miliona je bio udeo lokalne samouprave.

Direktorka škole Suzana Đukić je istakla da su đaci sada u prilici da uče u adekvatnom i primerenom okruženju, jer je lokalna samouprava prepoznala potrebe škole koje se tiču prostornih uslova. Ona se zahvalila i ministru prosvete, jer, kako je rekla, njegova poseta obrazovnoj ustanovi u maloj sredini kao što je Radičević pokazuje da država ima iste aršine kada su u pitanju škole u velikim gradovima i u malim sredinama.

Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je da će njegovo ministarstvo posvetiti istu pažnju svim školama u Srbiji, te da će u budućnosti najviše ulagati u škole koje svojim radom to zaslužuju. Saopštio je da je ove godine u Srbiji obnovljeno 396 škola i, kako je rekao, radilo se više od 40 sportskih sala iz različitih izvora finansiranja, a bilo je objekata koji su bili stari više od 50 godina.

„Sva deca, i deca u Radičeviću i u drugim mestima i selima, imaju pravo na najkvalitetnije obrazovanje“, rekao je ministar, koji je govorio i o reformama obrazovanja i o popravljanju položaja zaposlenih u tom sektoru.

Šarčević je rekao da će od kvaliteta škola, a to pokazuje eksterno vrednovanje (bečejske škole dobile su visoke ocene; prim. nov), vrlo brzo zavisiti i njihovo finansiranje: „Oni koji rade ovako dobro i kvalitetno, bez obzira na to gde su, treba to da osete i na svom standardu. Ja to ne krijem i mislim da će se to vrlo brzo desiti“.

Pokrajinski sekretar Vuk Radojević koji je bio predsednik opštine kada je započet projekat rekonstrukcije zgrada škole „Zdravko Gložanski“ rekao je da poseta ministra prosvete Radičeviću pokazuje  da politika države u saradnji sa lokalnim samoupravama je da se ne zapostave male mesne zajednice, već da se obezbedi novac za unapređenje rada škola i u manjim mestima kako bi se doprinelo boljim uslovima rada.

Predsednik opštine Dragan Tošić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što su đaci škole „Zdravko Gložanski“ novu školsku godinu započeli u rekonstruisanim učionicama, podsetio je da su u prethodnom periodu rekonstruisane zgrade Dečjeg dispanzera i Gerontološkog centra, da su urađeni poslovi u Gimnaziji i Ekonomsko-trgovinskoj školi. „Sada smo obezbedili sredstva za tri škole, to su Tehnička škola, Ekonomsko-trgovinska škola i OŠ „Šamu Mihalj“ u Bačkom Petrovom Selu, gde će radovi početi u narednih mesec dana. Želim da najavim da će rekonstrukcija OŠ „Sever Đurkić“ biti započeta 2018. godine i u nju će biti uloženo više od 100 miliona dinara“.

Tošić je pohvalio i bečejske privrednike, rekavši da su privrednici i lokalna samouprava kupili kombi koji će biti korišćen za prevoz dece iz najudaljenijih delova grada do škola.

Na svečanosti predstavnici državne i lokalne vlasti nisu pominjali da li će i kada biti okončana izgradnja sportske sale u OŠ „Petefi Šandor“ u Bečeju, čija je izgradnja započeta pre nekoliko godina.

Što se tiče najavljene rekonstrukcije škole „Sever Đurkić“ u vrednosti od oko 100 miliona dinara, reč je o projektu energetske efikasnosti.

Naime, pre nekoliko godina je toj školi izrađen energetski pasoš, a tada se pokazalo da objekat škole energetski nije efikasan, naime računi za grejanje mesečno iznose i 1,5 miliona dinara. Zato je potrebna rekonstrukcija krova, fasade, prozora i vrata, navodi se u projektu kojim je lokalna samouprava konkurisala kod nadležnog ministarstva.        

K.D.F.

 

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija