Književno veče u Gradskom pozorištu: „Što pepeo priča“ Dževada Karahasana

  26 septembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Književno veče sa Dževadom Karahasanom, bosanskohercegovačkim književnikom i akademikom, dobitnikom mnogobrojnih jugoslovenskih i evropskih književnih nagrada, piscem koji je bio nominovan i za Nobelovu nagradu, biće održano 28. septembra od 19 časova u Kreativnom centru Gradskog pozorišta, kada će biti predstavljen njegov najnoviji roman „Što pepeo priča“ koji, prema mnogim kritičarima, predstavalja remek-delo savremene proze.

Književno veče počinje u 19 časova, a o knjizi će, pored autora, govoriti i Milan Tripković iz Bulevar Booksa i dr Branislava Vasić Rakočević.

„Što pepeo priča“ je „veličanstveno umetničko delo, roman o Omaru Hajamu (1048-1131), persijskom matematičaru, astronomu, filozofu i pesniku, nesumnjivo jednom od najznačajnijih ljudi srednjeg veka“.

Zigrid Lefler je napisao o romanu da je vanvremensko remek-delo: „Roman koji seže u daleku prošlost, a ipak je tako savremen, koji raskošnu radost pripovedanja i užitak u detaljno istraženim istorijskim činjenicama povezuje sa univerzalnim i gustim refleksijama. Jedanaest godina rada je bosanski autor Dževad Karahasan uložio u svoju šaroliku, orijentalno ukrašenu istorijsku panoramu koja se odigrava u 11. veku, za vreme vladavine Seldžuka, u bajkovitoj persijskoj metropoli Isfahanu“.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija