Počela je Dečja nedelja: Vreme za igru, ali i za humanost i stvaranje uslova za bolji život najmlađih

  02 oktobar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Početkom Dečje nedelje je danas, 2. oktobra, započeta je i godišnja kampanja za prava dece i za poboljšanje uslova života najmlađih članova društva.

U Bečeju je nedelja namenjena mališanima – čije je obeležavanje u našem gradu započeto devedesetih godina prošlog veka, a u danas poznatoj formi od ulaska u novi milenijum – naslovljena „Gradimo mostove među generacijama – Za radost svakog deteta“ počela oko 10 časova, kada je zamenica predsednika opštine Dalila Dujaković nakon konferencije za novinare izgovorila: „Sada svečano otvaram Dečju nedelju“.

Pre te rečenice su u ime mnogobrojnih organizatora manifestacije, Međusektorskog saveta za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu, Društva prijatelja dece opštine Bečej, lokalne samouprave i brojnih nevladinih organizacija, škola, predškolske ustanove, lokalnih ustanova, predsednica Društva prijatelja dece opštine Bečej Izabela Šormaz, koordinatorke manifestacije Tatjana Mitić i Dunja Šormaz, zamenica predsednika opštine Dalila Dujaković i član Opštinskog veća Čaba Štefaniga predstavili ciljeve Dečje nedelje, a najvažniji su među njima svakako poboljšanje položaja dece i stvaranje uslova u kojima se dečja prava mogu razviti, važnost saradnje svih nadležnih institucija u cilju poboljšanja njihovih života, ali i promovisanje učešća dece u donošenju odluka, na šta ona svakako, i pre svih, imaju pravo.

Izabela Šormaz je istakla da Dečju nedelju većina poistovećuje sa igrom, ali uloga ove manifestacije i godišnje kampanje je upravo poboljšanje života dece. U tom cilju je bečejska nedelja posvećena i humanitarnim aktivnostima, recimo, danas će predsednik opštine u saradnji sa Centrom za socijalni rad da poseti tri ekstremno siromašne bečejske porodice, a upravo je započeta i humanitarna akcija „Deca deci“ u okviru koje mališani prikupljaju igračke, školski pribor i garderobu za onu decu koja imaju manje od njih. Saopšteno je i da će sav prihod prikupljen u toku Dečje nedelje biti namenjen za lečenje šestogodišnje Bečejke Viktorije Kajčić.

Novinarima je rečeno da je Bečej jedan o malobrojnih gradova u kom je Lokalni plan akcije za decu opstao i živi godinama, najnoviji plan je usvojen ovog leta, međutim, uprkos realizaciji plana, i u Bečeju ima još mnogo problema. Naime, prema raspoloživim podacima, na teritoriji opštine Bečej živi 1.800 siromašne dece, 97 mališana ne pohađa obavezno predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje, a 151 njih ne ide u srednju školu. Najteža je situacija u Bačkom Petrovom Selu, Bačkom Gradištu i u III Mesnoj zajednici u Bečeju.

Važni ciljevi u Bečeju su, osim prioriteta, smanjenja siromaštva, zapošljavanje roditelja sa više dece i smanjenje stope napuštanja osnovnoškolskog obrazovanja.

Predsednica Društva prijatelja dece je izrazila nadu da će lokalna samouprava uskoro da ima zaštitnika prava deteta, kao i da će država da donese zakon o zaštiti prava dece.

U vreme dok su odrasli govorili o problemima dece, mališani iz PU „Labud Pejović“ započeli su ukrašavanje gradskog trga crtežima, a njima se pridružio i predsednik opštine Dragan Tošić, koji je iz velike šarene kutije delio deci slatkiše, a zauzvrat je od svake grupe dobio ogrlicu ukrašenu dečjim crtežima.

Potom je dvojezična grupa predškolaca vaspitačica Marije Menel i Svetlane Džigurski Marić obišla gradsku kuću i održala „sastanak“ sa predsednikom opštine na kom su ga deca ispitivala o tome šta, koliko i u čijem interesu radi. Predškolci su predali Tošiću i poklon, zajednički crtež dečjeg igrališta, uz napomenu da su oslikali igralište koje bi lokalna samouprava trebalo da im izgradi. Predsednik opštine im je uzvratio malim darom, deca su dobila blokčiće i olovke. Nakon predškolaca opštinu su posetili i srednjoškolci.

U toku današnjeg, prvog dana Dečje nedelje, održani su i sledeći programi: senzorne igre i igre spretnosti u ŠOSO „Bratstvo“ pod nazivom „Dođi da se igraš sa nama“, „Čudesni svet bajki“ u ogranku Narodne biblioteke u Radičeviću, dan otvorenih vrata u Dnevnom boravku dece sa smetnjama u razvoju…

Sutrašnji dan, 3. oktobar, će biti dan za različite aktivnosti: od 8 do 15 časova planiraju se predstaviti zanimljivosti iz života Bogdana Dunđerskog na Trgu oslobođenja, od 9 sati će se zabavljati „Veliki i mali poslastičari“ u Ekonomsko-trgovinskoj školi, a od 9 do 13 traje i manifestacija „Muzika je sve što drnda“ u fiskulturnoj sali Osnovne škole „Sever Đurkić“. I tog dana će, od 10 časova, biti organizovan „Čudesni svet bajki“ u ogranku biblioteke u Radičeviću, kao i interaktivna origami radionica u ogranku ustanove kulture u Bačkom   Gradištu.

Vrata Dečjeg dispanzera će biti otvorena za zainteresovanu decu od 12 do 13 sati, a u 16 časova je na redu predstava „Pipi Duga Čarapa“ Dečjeg dramskog studija Gradskog pozorišta. Ulaznica je dobrovoljni prilog.

Deca će 4. oktobar započeti rano, u 8 sati, turnirom u PES-u u organizaciji Tehničke škole, od 9 do 15 je EKO dan u Goranskom parku, u 10 sati počinje 3D  interaktivni origami kamp u Narodnoj biblioteci u Bačkom Gradištu, a deca će imati priliku i da od 10 do 17 časova posete Spomen kuću „Tan“, da se igraju frizera u Tehničkoj školi (10-12 sati), a takođe u 10 časova počinje i Dečja prava i obaveze i Pokaži šta znaš u ogranku biblioteke u Radičeviću, a u 11 u ogranku u Bačkom Petrovom Selu biće na redu Čudesni svet bajki.

I 4. oktobra će biti organizovan dan otvorenih vrata u Dnevnom boravku dece sa smetnjama u razvoju (11-12), a u 11 sati počinje i lutkarska predstava na mađarskom jeziku „Janči bohoc“ u Narodnoj biblioteci Bečej, dok je ista predstava na programu u biblioteci u Bačkom Gradištu od 13 sati.

Popodne u tri sata će početi programi „Mikrosvet u kapljici vode“ i „Nebo pod teleskopom“ u organizaciji Tehničke škole, u 16.30  sledi druženje sa pesnikom Miroslavom Kokošarem u Narodnoj biblioteci Bečej, a u toku poslepodneva biće održana i manifestacija „Mali i veliki kuvari“ u organizaciji Osnovne škole „Šamu Mihalj“.

Petog oktobra deca počinju dan u 7.30 „U bibliotekarskim cipelama“ u ogranku biblioteke u Bačkom Gradištu, od 8 do 18 časova u Gradskom muzeju biće prikazana gostujuća izložba „Ana Frank-istorija za sadašnjost“ u realizaciji učenika Ekonomsko-trgovinske škole Bečej.

Dečji pozorišni maraton u Gradskom pozorištu je na redu od 9 do 12.30, a mališani će tog dana posetiti i Vatrogasnu jedinicu (9-14), slede zatim turnir u pikadu u Tehničkoj školi (10), „Sat za nauku“ u organizaciji Tehničke škole (10-11), „Dan u prirodi-igre koje smo nekada igrali“ u ogranku biblioteke u Radičeviću (10.30), joga u Ekonomsko-trgovinskoj školi (12.30-13.30), izložba i proglašenje pobednika foto-konkursa „Spajamo generacije“ u OŠ „Šamu Mihalj“ Bečej (12.30), dodela nagrada za dobitnike likovnog konkursa „Raduje nas...“ koju je raspisala PU „Labud Pejović“ (18).

Poslednjeg dana Dečje nedelje, 6. oktobra, predviđeni su programi na gradskom trgu (u slučaju kiše u hali sportskog centra): interkulturalna odbojka i basket u organizaciji Đačkog parlamenta Gimnazije (13-15), „Dečji vašar - kupi, prodaj ili menjaj“ (14), kreativni štandovi raznih organizacija, omladinskih grupa, udruženja i ustanova (14-17), „Istraživači blaga Goranskog parka“- proglašenje pobednika (15-15.30),  „Jesenja revija“ u organizaciji Tehničke škole (15.30-16.30).

Dodela lente građaninu po meri dece planirana je za 16.30 časova, a Dečju nedelju će svečano zatvoriti koncert Bubamara hora od 16.35 do 17 časova.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija