Dečji dramski studio: Za Majske igre i na mađarskom jeziku

  19 mart 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Članovi Dečjeg dramskog studija Gradskog pozorišta pripremaju pozorišne predstave za Majske igre.

Za ovogodišnji Festival scenskog stvaralaštva dece dramski studio priprema dve predstave, na srpskom jeziku predstavu „Baš-Čelik“ u režiji glumca Igora Pavlovića, a na mađarskom jeziku predstavu sa radnim nazivom „Na koga li je ovo dete?“ u režiji glumice Judite Ferenc.
Igor Pavlović je sa članovima dramskog studija prošle godine uradio predstavu „San letnje noći“, koja je i pobedila na 52. Majskim igrama, a ove godine je izbor pao na srpsku narodnu pripovetku.
Gradsko pozorište je ove sezone u okviru Dečjeg dramskog studija oformilo grupu i na mađarskom jeziku, koja okuplja petnaestoro dece, sa kojima radi glumica Novosadskog pozorišta Judita Ferenc.
„Sve je krenulo uspešno, ima dosta dece i čini mi se da ću uspeti sa njima da napravim dobru predstavu zato što svi imaju neke svoje kvalitete. Sad smo na početku, još istražujemo, upoznajemo se. Deca nemaju iskustva, nisu još igrali u pravoj predstavi, ali naš prvi cilj i jeste da se družimo i učimo, a na kraju da to pokažemo na sceni. Prilikom odabira teksta za predstavu bilo mi je najvažnije da ih tekst na neki način dotiče, da im bude interesantan i aktuelan, a čini mi se da jeste. Odabrala sam tri teksta književnice Eve Janikovski iz Mađarske, koja je stvarno uspela da probleme odrastanja na duhovit način predstavi i odraslima i deci, a ja sam baš htela da igram na tu duhovitost, da bude slatko i poučno i za nas odrasle, a i za decu. Kako se o finansijskoj krizi uveliko priča i u ovoj godini, nameravam da je iskoristim, jer smatram da za pozorište, odnosno za predstavu nisu neophodne glomazne scenografije i skupi kostimi. Mislim da su glumci i svetlo, talenat i energija koju imamo, dovoljni za jedan spektakl, da tako to nazovem. S obzirom na to da je pozorište sve ovo jako dobro organizovalo, stići ćemo da uradimo sve, i premijera predstave bi trebala da bude početkom aprila“, rekla je Ferenc.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija