Pozorišna saradnja Zrenjanina i Bečeja: Gostujuće predstave i lutkarsko pozorište

  12 mart 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Direktori bečejskog Gradskog pozorišta i Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, Velimir Cvejanov i Goran Ibrajter prošlog petka su u Gradskom pozorištu potpisali protokol o saradnji dve pozorišne kuće.
Prema njihovom mišljenju saradnja će biti značajna i za ustanove kulture i za građane Bečeja i Zrenjanina, jer im se pružaju mogućnosti za povezivanje u oblasti kulture.

„Želimo da uspostavimo dugoročnu saradnju koja se neće ogledati samo u izvođenju naših predstava na vašoj sceni nego i kroz druge vidove saradnje, od dolaska bečejske publike u Zrenjanin do zajedničkih projekata, koprodukcija i premijernih izvođenja naših predstava u Bečeju. Ovaj način saradnje može biti i obrazovnog karaktera, jer naši glumci iz lutkarskog pozorišta odlaze u škole i drže časove o svojoj profesiji, i ukoliko postoji zainteresovanost, u Bečeju možemo i to uraditi.

Bogat repertoar

Predstavljajući Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Goran Ibrajter je rekao: „Smatram da zrenjaninsko pozorište spada u red značajnijih pozorišta ne samo u Vojvodini, nego i u Srbiji. Pre svega mislim na dugu tradiciju pozorišne kulture u Zrenjaninu. Mi smo prošle godine obeležili 170 godina izgradnje pozorišne zgrade koja je inače najstarija u Srbiji, a bila je jedna od najstarijih i na prostorima bivše Jugoslavije. Narodno pozorište ’Toša Jovanović’ funkcioniše kroz dve scene, dramsku i lutkarsku. To je svakako i prednost naše kuće, jer zaista obuhvatamo vrlo širok krug publike od najmlađeg uzrasta do najstarijih sugrađana.“
Na repertoaru zrenjaninskog pozorišta sada je 17 dramskih i preko 30 lutkarskih predstava.

Nadam se da smo na dobrom putu da dugoročno sarađujemo na obostranu korist, ali ovog momenta je najjednostavnije da mi gostujemo u Bečeju sa svojim predstavama jednom mesečno“, rekao je direktor Narodnog pozorišta iz Zrenjanina.
Direktor Gradskog pozorišta Velimir Cvejanov je rekao da zrenjaninsko pozorište sa svojim bogatim iskustvom može doprineti tome da se ostvari jedan od bitnih momenata strategije Gradskog pozorišta, a to je profesionalna pozorišna produkcija, kako na dečjoj, tako i na večernjoj sceni. „Mi smo prepoznali zrenjaninsko pozorište kao partnera koji se uklapa u naše mogućnosti, želje i planove. Kapitalna korist od ove saradnje se ogleda pre svega da decu kroz lutkarske predstave vežemo za pozorište i da im kasnije to postane mesto gde je sasvim normalno i uobičajeno da se ide“, rekao je direktor Gradskog pozorišta.

LJ.M.


Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija