musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Direktorka Kosana Nešić o odlasku lekara iz Doma zdravlja: Jedan ginekolog za celu opštinu i dve interniste umesto tri

U Domu zdravlja Bečej, kao što je to slučaj i u drugim zdravstvenim ustanovama, postoji problem, naime, sve veći broj lekara odlazi – u privatnike, u inostranstvo...

Direktorka Doma zdravlja Bečej Kosana Nešić za Bečejski mozaik govori o tome, ali i o zapošljavanju lekara, o problemima s IZIS-om (Integrisani zdravstveni informacioni sistem) i sa zakazivanjem u Domu zdravlja Bečej.

To što javnost do sada zna jeste da je u proteklom periodu otišao jedan lekar internista, da je internistička služba Doma zdravlja izvesno vreme radila jednokratno, samo pre podne, zbog bolesti lekara, te je na raspolaganju pacijentima bio jedan internista. Da li je sada ta situacija promenjena?

- Da, nažalost, to je istina, kao što znamo, sve veći broj lekara, naročito specijalista, odlazi. To je učestala pojava u celoj zemlji, ne samo u našem gradu. Što se tiče internističke službe, jedan internista je otišao iz Doma zdravlja, a na njeno mesto nismo mogli ni zatražiti prijem novog lekara jer su normativi takvi da našem Domu zdravlja pripadaju dva specijalista interne medicine. Takođe, od dve internistice koje su ostale u Domu zdravlja, jedna koleginica je bila na bolovanju, pa nije radila oko mesec dana, te je to razlog što je internistička služba za to vreme radila samo pre podne. Naravno, pacijenti su redom telefonski obaveštavani o otkazivanju termina i zakazivanju novih termina pregleda. Koleginica koja je bila na bolovanju je počela raditi  2. oktobra, te sada Služba interne medicine radi u dve smene.

Aktuelan je problem i koji stvara odlazak ginekologa. Od tri postojećih, u procesu odlaska su dva, te će u zdravstvenoj ustanovi da ostane samo jedan ginekolog. Da li će taj lekar uspeti da odgovori svim potrebama građanki sa teritorije opštine?

- I to je istina, opet moram reći, nažalost. Odlaskom dva ginekologa ostajemo zaista kao Dom zdravlja veoma oštećeni. Koleginica koja ostaje će se zaista truditi da ostvari što kvalitetniju zaštitu žena, trudićemo se da se uvede što bolji red u zakazivanju pacijetkinja da bi se mogle pregledati sve pacijentkinje sa teritorije cele naše opštine. Naši su ginekolozi do sada često pregledali i pacijetkinje iz okolnih opština (Temerin, Žabalj, Srbobran) jer su one pre nas ostale bez svojih specijalista iz ove oblasti, no, nažalost, sem u hitnim slučajevima, naša doktorka će se morati ograničiti na pacijentkinje samo sa teritorije naše opštine, jer je i to za nju jedan ozbiljan zadatak. Mi po normativu imamo pravo na dva ginekologa, pa se nadamo da će nam se odobriti prijem bar jednog  lekara da bismo mogli nekog poslati na specijalizaciju iz ginekologije.

K.D.F.

Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 13. oktobra

Rate this item
(1 Vote)
back to top