musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Započeta rekonstrukcija Dositejeve: Nova ulica do januara, a potom izgradnja kružnog toka na Trgu Čilag

Letos najavljena rekonstrukcija Dositejeve ulice u centru grada započeta je u ponedeljak i trebalo bi da bude okončana do 7. januara 2018. godine.

Do tada je ta, odnedavno jednosmerna ulica – u kojoj su škole „Bratstvo“ i „Zdravko Gložanski“ – zatvorena za saobraćaj. Prvobitni plan je bio da se Dositejeva rekonstruiše istovremeno kada je adaptiran i objekat škole „Zdravko Gložanski“ i da oba velika posla budu okončana do početka školske godine, međutim, s obzirom na to da je deo novca za Dositejevu obezbeđena sa viših nivoa vlasti, ne određuje lokalna samouprava kada će biti započeti radovi, objasnio je predsednik opštine Dragan Tošić na konferenciji za novinare 11. oktobra. On je apelovao na građane da imaju razumevanja i dodao je da je postavljena privremena saobraćajna signalizacija na terenu zarad bezbednosti đaka i ostalih učesnika u saobraćaju.

Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine krajem februara je odobrila 38,9 miliona dinara (sa PDV-om) za rekonstrukciju Dositejeve ulice, a lokalna samouprava nema udela u finansiranju tog projekta, osim što će da plati oko 280.000 dinara za stručni nadzor i još neke manje poslove. U Dositejevoj ulici biće izgrađen i toplovod po posebnom projektu po ceni od oko 14,5 miliona dinara, a taj iznos je predviđen u budžetu opštine za ovu godinu. U međuvremenu su iskrsli i takozvani nepredviđeni radovi, naime, potrebno je izgraditi i novi vodovod, jer se ispostavilo da je vod na nekoliko mesta pukao, a i inače se radi o azbestnim cevima starima oko 40 godina. Cena novog vodovoda trebalo bi da bude oko 1,5 miliona dinara i taj novac će biti obezbeđen rebalansom opštinskog budžeta verovatno krajem oktobra meseca.

Inače, ispred škole „Zdravko Gložanski“ prelaz preko Dositejeve je danas đacima i roditeljima bio obezbeđen preko privremenog mostića, ali je direktorica škole Suzana Đukić rekla da bi u toku dana trebalo bi da bude obezbeđen adekvatan prelaz (neka vrsta mostića). Slična je situacija i ispred škole „Bratstvo“.

U Dositejevoj ulici je predviđena rekonstrukcija oko 320 metara trotoara, kolovoza, izgradnja parking mesta i javne rasvete, kao i zelenila.

Projektom je predviđeno da ulica bude jednosmerna, kakva je i sada, širine 3,5 metara. Pešačke staze bi trebale da budu 1,75 metara široke, a između kolovoza i pešačke staze je projektovana zelena površina prema uslovima na terenu. Sa desne strane ulice projektovano je 44 parking mesta.

U okviru rekonstrukcije Dositejeve, biće urađeno i kabliranje.

Izvođač radova, čija je vrednost po ugovoru oko 32 miliona dinara bez PDV-a, u Dositejevoj je konzorcijum koji predvodi „Put invest“ d.o.o. iz Sremske Kamenice, a grupu ponuđača čine i firme „Put invest“ PZP iz Bačkog Petrovica, VD „Jugokop Podrinje“ iz Šapca, Slobodan Vujkov PR Elektro liv Bečej, Željko Milić PR SZR Elektro lumen Lukićevo, koji nastupaju sa podizvođačem „Bexaton plus“ iz Loznice.

Posebni projekti su toplovod i vodovod. Osim rekonstrukcije Dositejeve, nakon završetka tog posla trebalo bi da bude započeta i izgradnja kružnog toka na Trgu Čilag na raskrsnicama ulica Miloša Crnjanskog, Žilinski Endrea,  Zoltana Čuke i Dositejeve.

Novinarima je saopšteno da će i taj posao da finansira Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine, jer je projekat lokalne samouprave odobren na konkursu za unapređenje saobraćajne infrastrukture – reč je o oko 25 miliona dinara. Tošić očekuje raspisivanje javne nabavke za desetak dana, dok početak radova nakon rekonstrukcije Dositejeve, tokom zime, ili, ako vremenski uslovi to ne budu dozvoli, na proleće.

Kružni tok na toj nebezbednoj raskrsnici više ulica u Bečeju trebalo bi da ima oblik osmice.  

R.M.

Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 13. oktobra

Rate this item
(0 votes)
back to top