musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Članica Opštinskog veća nakon sastanka o prodaji imovine OŠ „Šamu Mihalj“: „Pokušaćemo da izdejstvujemo da se isplati naknada štete“

Uprkos tome što je novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (stupio na snagu pre oko mesec dana) predviđeno da se iz budžeta Republike Srbije plaćaju troškovi izgubljenih sporova škola vezano za naknade zarada i za prateće doprinose, zasad ništa ne ukazuje na to da će tako biti u slučaju Osnovne škole „Šamu Mihalj“ u Bečeju.

Naime, licitacija pokretnih stvari škole, koji je rezultat izgubljenog radno-pravnog spora, zakazana je za 30. novembar radi isplate naknade štete.

Predstavnici lokalne samouprave obećali su pomoć obrazovnoj ustanovi ukoliko tog dana ostane bez dela svojih pokretnih stvari kao što su klupe i stolice za đake, table, mikroskopi itd, međutim, obaveza je države da, po starom i novom  Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, isplati odštete u slučaju radnih sporova ukoliko je u pitanju isplata zarada i pripadajući porezi.

Nadležni u opštini, prema rečima članice Opštinskog veća zaduženu za propise i upravu Svetlane Vuletić, pokušavaju da nađu rešenje, te su danas (10. novembra) predsednik opštine Dragan Tošić, zamenica predsednika Skupštine opštine Eržebet Kinka i članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje, propise i upravu Svetlana Vuletić održali sastanak sa direktorkom škole „Šamu Mihalj“ Olivijom Maus.

Odšteta je 5 miliona, a stvari škole su procenjene na 2,8

Upitana kako opština može da pomogne u kratkom vremenskom roku slučaju ukoliko će 30. novembra na licitaciji biti prodato čak i deo nepokretnosti škole, jer je za kupovinu novih potrepština potrebno da se raspiše javna nabavka, članica Opštinskog veća Svetlana Vuletić je odgovorila: „Ukoliko bude prodato to što je neophodno za rad škole pokušaćemo da uradimo nešto preko donatora, ali i tu postoji opasnost da se te stvari ponovo popišu, jer su pokretne stvari škole procenjene na 2,8 miliona dinara, a iznos odštete je 5,16 miliona“.

„Predstavnici škole su doneli dokumentaciju kojom su se obraćali nadležnom ministarstvu za naknadu štete, odnosno da se školi transferišu sredstva koja bi se isplatila na ime naknade štete. Inače, prva licitacija stvari je bila zakazana 2016. godine, a škola se tada, povodom toga, obratila Ministarstvu prosvete i dobila je odgovor da su neusaglašeni propisi što se tiče nadležnosti republike i pokrajine za plaćanje ovih odšteta za škole koje se nalaze na teritoriji AP Vojvodina. Kaže se da Zakonom o uređivanju nadležnosti AP Vojvodina koji se primenjuje od 2010. godine, izostalo definisanje nadležnosti AP Vojvodina Republike Srbije u delu koji se odnosi na plaćanje na osnovu pravnosnažnih izvršnih sudskih presuda i rešenja kojim se u postupku prinudne naplate blokiraju računi osnovnih i srednjih škola, odnosno izostalo je definisanje nadležnosti u pogledu plaćanja na osnovu pravnosnažnih izvršnih presuda i rešenja gde se kao dužnik pojavljuje osnovna ili srednja škola sa teritorije AP Vojvodina. Ministarstvo na osnovu toga nije platila odštetu po pravnosnažnoj presudi u 2016. godini. Škola se obraćala i drugim ministarstvima, recimo, Ministarstvu finansija za tumačenje propisa. Najzad, novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja tačno je definisano ko plaća u tim slučajevima i škola se ponovo obratila Ministarstvu prosvete sa kompletnom presudom i procenom koliki je danas iznos odštete. Taj iznos je sada 5,16 miliona dinara. Za sada škola čeka odgovor od Ministarstva prosvete da li će ono preuzeti plaćanje te obaveze“, rekla je Vuletić i, odgovarajući na pitanje novinara, dodala da zbog toga što je zakon stupio na snagu ove godine, pitanje je da li će ministarstvo sada da preuzme obaveze iz ranijih godina.

„Škola se obratila i pravobranilaštvu u vezi sa izuzimanjem imovine iz popisa, ali to ne može da se uradi, jer je novim Zakonom o izvršenju definisano da se mogu izuzeti samo stvari fizičkih lica koje su neophodne za život“, rekla je članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje, upravu i propise.

Vuletić je dodala da će biti zakazan sastanak predstavnika škole i opštine sa pokrajinskim sekretarom za obrazovanje, kao i u Ministarstvu prosvete, „gde ćemo pokušati da izdejstvujemo da se isplati ta naknada štete i svakako nećemo dopustiti da škola prestane sa radom zbog toga“.

K.D.F.


Last modified on
Rate this item
(0 votes)
back to top