musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Danas na sednici Skupštine opštine: Rasprava o poslovanju poljočuvarske firme

Odbornici bečejskog parlamenta danas (1. decembra) su usvojili izveštaj o radu preduzeća Link FTO u 2016. godini – firma je, inače, u većinskom vlasništvu opštine (70 odsto) i u manjinskom PIK „Bečej“-„Agrobečej“ d.o.o. (30 odsto) – kao i odluku Skupštine preduzeća o pokrivanju gubitka u 2016. godini. Naime, ta firma koja se uglavnom bavi poljočuvarskim poslom, prethodnu godinu je okončala s poslovnim gubitkom od 845.920 dinara, te se odbornička većina saglasila s tim da se deo gubitka pokrije iz dobiti ranijih godina u iznosu od svega 73.466 dinara, a plan je da se ostatak pokrije iz dobiti koje preduzeća planira da ostvari u narednom periodu.

U raspravi o poslovanju poljočuvarske firme učestvovali su odbornik Milan Bokun iz odborničke grupe „Samo lokalno“ s jedne i predsednik opštine Dragan Tošić, predsednik Skupštine opštine Nenad Tomašević i predstavnik lokalne samouprave u Skupštini Linka-a Dušan Jovanović s druge strane.

Bokun je ukazao na neslaganja u ciframa u izveštaju za 2016. godinu, govorio je o, kako je rekao, „kopi-pejst“ načinu pisanja izveštaja (prema njegovom mišljenju, određeni delovi izveštaja su se samo prekopirali iz izveštaja iz ranijih godina, uprkos tome što su se stvari od tada promenile), o tome da firmu Link u stoprocentom iznosu finansira opština, da preduzeće nije konkurentno, da kasne plate zaposlenima, te da nije siguran da poljočuvari na adekvatan način rade svoj posao, a postavio je i pitanje da li je sadašnji direktor Komunalca Željko Plavšić u sukobu interesa s obzirom na to da predstavlja opštinu u Skupštini društva.

Njemu su odgovorili predstavnici vlasti, rekavši da ukoliko u izveštaju o radu Link-a ima grešaka, za to će odgovorni da snose posledice, te su podsetili na to da bi Bokun samo da gasi opštinska preduzeća, pa i Link, pa su postavili pitanje kako bi na to reagovali građani koji se bave poljoprivredom i čija imanja i plodove rada poljočuvari štite, jer da toga nema, konstatovao je Dušan Jovanović, u toku zime bi, recimo, mnogi usevi bi bili uništeni zahvaljujući nomadskoj ispaši, a to se dešava u drugim sredinama.

O tome da se Link finansira iz opštinskog budžeta i da proizvodi gubitak, rečeno je da nije prevashodni cilj javnih preduzeća (mada Link to nije po nazivu) da posluju s dobitkom, jer su formirana da zadovolje potrebe građana, te da se Link finansira iz budžeta, jer se od poljoprivrednika ne naplaćuju usluge poljočuvarske službe.

Saopšteno je na sednici da manjinski vlasnik poljočuvarske firme ne učestvuje u radu Skupštine preduzeća, niti u njegovom finansiranju, a kada bi to učinio, Link ne bi poslovalo s gubitkom, nego s dobitkom, te da je to problem s kojim lokalna vlast u narednom periodu treba da se bavi.

Predstavnici vlasti su u više navrata ukazali na to da odbornik Bokun iznosi netačne podatke, a poslednja neistina, kako je rečeno, jeste da je odbornik izjavio da je Željko Plavšić član Skupštine društva, međutim, to nije tačno, jer je dao ostavku na funkciju pre godinu dana. Na tu opasku Bokun nije odgovorio.

Inače, u izveštaju o radu u 2016. godini firme Link FTO piše da je 2012. godine, između ostalih, i Željko Plavšić imenovan u Skupštinu te firme, a ne navodi se da je od tada stanje promenjeno.
Inače, Plavšić je, kako je rekao novinaru Bečejskog mozaika, u oktobru prošle godine podneo ostavku na funkciju člana Skupštine Linka-a, kao i na funkciju člana Skupštine „Potisja“, te o tome u lokalnoj samoupravi postoje i dokazi, a sadašnji predstavnik lokalne samouprave u skupštini Linka je Dušan Jovanović.

Nakon jednosatne rasprave o radu firme Link FTO, odbornici vlasti su usvojili treće izmene i dopune programa poslovanja Javnog preduzeća Komunalac, kao i niz rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u osnovnim i srednjim školama u opštini.

K.D.F.

Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 8. decembra

Rate this item
(0 votes)
back to top