musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Prošle nedelje je zasedala Skupština opštine: Rasprava o poslovanju poljočuvarske firme

Vladajuća većina odbornika bečejskog parlamenta 1. decembra je usvojila izveštaj o radu preduzeća Link FTO u 2016. godini – firma je u većinskom vlasništvu opštine (70 odsto) i u manjinskom PIK „Bečej“-„Agrobečej“ d.o.o. (30 odsto) – kao i odluku Skupštine preduzeća o pokrivanju gubitka u 2016. godini.

Link FTO koji se uglavnom bavi poljočuvarskim poslom, prethodnu godinu je okončala s poslovnim gubitkom od 845.920 dinara, te se odbornička većina saglasila s tim da se deo gubitka pokrije iz dobiti ranijih godina u iznosu od svega 73.466 dinara, a plan je da se ostatak pokrije iz dobiti koje preduzeće planira da ostvari u narednom periodu.
U raspravi o poslovanju poljočuvarske firme učestvovali su odbornik Milan Bokun iz odborničke grupe „Samo lokalno“ s jedne, i predsednik opštine Dragan Tošić, predsednik Skupštine opštine Nenad Tomašević i predstavnik lokalne samouprave u Skupštini Linka Dušan Jovanović s druge strane.
Bokun je ukazao na neslaganja u ciframa u izveštaju za 2016. godinu, govorio je o, kako je rekao, „kopi-pejst“ načinu pisanja izveštaja (prema njegovom mišljenju, određeni delovi izveštaja su se samo prekopirali iz izveštaja iz ranijih godina, uprkos tome što su se stvari od tada promenile), o tome da firmu Link u stoprocentom iznosu finansira opština, da preduzeće nije konkurentno, da kasne plate zaposlenima, te da nije siguran da poljočuvari na adekvatan način rade svoj posao, a postavio je i pitanje da li je sadašnji direktor Komunalca Željko Plavšić u sukobu interesa s obzirom na to da predstavlja opštinu u Skupštini društva.
Njemu su odgovorili predstavnici vlasti, rekavši da ukoliko u izveštaju o radu Link FTO ima grešaka, za to će odgovorni da snose posledice, te su podsetili na to da bi Bokun samo da gasi opštinska preduzeća, pa i Link i postavili su pitanje kako bi na to reagovali građani koji se bave poljoprivredom i čija imanja i plodove rada poljočuvari štite, jer da toga nema, konstatovao je Dušan Jovanović, u toku zime bi, recimo, mnogi usevi bili uništeni zahvaljujući nomadskoj ispaši, a to se dešava u drugim sredinama.
O tome da se Link finansira iz opštinskog budžeta i da proizvodi gubitak, rečeno je da nije prevashodni cilj javnih preduzeća (mada Link to nije po nazivu) da posluju s dobitkom, jer su formirana da zadovolje potrebe građana, te da se Link finansira iz budžeta, jer se od poljoprivrednika ne naplaćuju usluge poljočuvarske službe.
Saopšteno je na sednici da manjinski vlasnik poljočuvarske firme ne učestvuje u radu Skupštine preduzeća, niti u njegovom finansiranju, a kada bi to učinio, Link ne bi poslovao s gubitkom, nego s dobitkom, te da je to problem s kojim lokalna vlast u narednom periodu treba da se bavi.
Predstavnici vlasti su u više navrata ukazali na to da odbornik Bokun iznosi netačne informacije, a poslednja neistina, kako je rečeno, jeste da je odbornik izjavio da je Željko Plavšić član Skupštine društva – predstavnici vlasti su nekoliko puta pominjali da je rečeno da je Plavšić član Skupštine „Potisja“ – međutim, to nije tačno, jer je dao ostavku na funkciju pre godinu dana. Na tu opasku Bokun nije odgovorio.
Inače, u izveštaju o radu u 2016. godini firme Link FTO piše da je 2012. godine, između ostalih, i Željko Plavšić imenovan u Skupštinu te firme, a ne navodi se da je od tada stanje promenjeno.
Plavšić je, kako je rekao novinaru Bečejskog mozaika, u oktobru prošle godine podneo ostavku na funkciju člana Skupštine Link FTO, kao i na funkciju člana Skupštine „Potisja“, te o tome u lokalnoj samoupravi postoje i dokazi, a sadašnji predstavnik lokalne samouprave u skupštini Link FTO je Dušan Jovanović.
Odbornik Bokun je u vezi izveštaja o radu Linka u 2016. godini rekao: „Ostvarili ste da ste iz budžeta umesto 11 miliona uzeli 15 miliona, to jest dobili ste, niste uzeli. Prihodi od usluge čuvarske službe umesto 1,6 miliona su 451.000 dinara, prihode od prodaje usluga ostalim pravnim licima umesto 1,5 miliona ostvarili ste 86.000 dinara, prihodi od usluga FTO umesto 100.000 dinara ostvareni su 7.000 dinara, prihodi od usluga FTO Odžaci nema, ostali nepomenuti prihodi ili prihodi koji se odnose na ranije godine su 163.000 dinara, a planirali ste 300.000. Svuda ste podbacili, osim što ste povećali da vam građani opštine Bečej daju još novca“.
Odbornik „Samo lokalno“ postavio je i pitanje o tome zašto u finansiranju Link FTO ne učestvuje manjinski vlasnik, te je konstatovao i da „sad imamo još jedno preduzeće koje produkuje gubitak“ i predvideo da će poljočuvarska firma, kao 2016, i u 2017. godini poslovati s gubitkom.
Predsednik opštine Dragan Tošić je odgovarao na Bokunova pitanja, konstatujući da on brka stvari. Istakao je da javna preduzeća nisu osnovana da bi pravila profite, da bi ozbiljno zarađivala, „nego neko ko je tada razmišljao kada su osnovana ta javna preduzeća razmišljao je o tome da ta preduzeća budu na usluzi građanima. To što vi pričate je, recimo, da JP Komunalac hoće da napravi dobitak. Znate kako će ga napraviti? Da fakturiše svoje usluge, recimo pet puta da su skuplje, prema opštini Bečej. I ima dobitak. Gde je tu, u stvari, dobitak? Ne može Komunalac, kao ni Link FTO da posluje tržišno“.
Predstavnik opštine Bečej u Skupštini Link FTO Dušan Jovanović je govorio o finansiranju poljočuvarske firme i o manjinskom vlasniku: „Problem je što drugi osnivač nije preuzeo svoju funkciju ni u finansiranju, ni u nekim drugim stvarima, verovatno neće ni sada u pokriću gubitka, ali to će biti tema za neki naredni period. Ono što je bitno kod ovog finansijskog rezultata, pošto je on dominantan u svemu ovome: opština Bečej je pokazala izuzetno veliku društvenu odgovornost za one naše sugrađane koji su vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta. To se vidi kroz ovih 15 miliona, a isto tako se vidi da nijedan dinar od tih sredstava nije zloupotrebljen od strane ljudi koji od marta, aprila 2016. godine vode Link“.
Nakon jednosatne rasprave o radu Link FTO, odbornici vlasti su usvojili treće izmene i dopune programa poslovanja Javnog preduzeća Komunalac, kao i niz rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u osnovnim i srednjim školama u opštini.

K.D.F.

Rate this item
(0 votes)
back to top