musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

15. decembra: Dan bečejske biblioteke

Dan Narodne biblioteke Bečej proslavljen je 15. decembra u svečanoj sali objekta u Bečeju uz šareni program i poneku besedu.

Tom prilikom su dodeljene i nagrade najvernijim čitaocima, najboljim saradnicima ustanove kulture, donatorima, deci koja su pobedila na takmičenjima koje je biblioteka organizovala.
Goste i predstavnike lokalne samouprave je v.d. direktora Boglarka Taloš informisala o jednogodišnjem radu ustanove, podsetivši ih na aktivnosti, programe, književne večeri, kupovinu knjiga zahvaljujući konkursima i donatorima iz Srbije i Mađarske.
Biblioteka je ove godine, pored tradicionalnih programa, kako je rekla Taloš, kao što su Biblioigre i nadmetanje u prepričavanju bajki, organizovala književne večeri, edukacije, radionice. Posebno je istakla književne večeri s dobitnicom NIN-ove nagrade Ivanom Dimić, Rolandom Orčikom, ali i sa Mirjanom Bobić Mojsilović i Jelenom Bačić Alimpić, a na dečjem odeljenju gostovali su Miroslav Kokošar, Svetislav Paunović i Viktorija Toma. Rekla je i da je biblioteka obogatila fond sa više od 1.500 novih knjiga u vrednosti od 1,3 miliona dinara.
Inače, po zakonu, lokalna samouprava treba da obezbedi novac za kupovinu 4.500 novih knjiga godišnje.
Taloš je govorila o dokumentarnom filmu u saradnji sa Klubom zavičajaca „Bogdan Dunđerski očima mladih zavičajaca“ čiji  CD može da se kupi u Turističkoj organizaciji.
Na svečanosti je ispraćen u penziju i dugogodišnji bibliotekar Lajoš Berta, koji je o svom zaposlenju i radu u ustanovi kulture održao humorističnu, na momente sarkastičnu besedu, u stilu antiheroja i izazvao ogroman aplauz i smeh publike.
Naratorke dvojezičnog programa Elizabeta Šijačić i Piroška Kiš Ferčik podsetile su publiku na početke biblioteke, rekavši da mnogi stanovnici Bečeja 19. decembra 1898. godine nisu ni znali da je u njihovom gradu osnovana biblioteka sa knjižnim fondom koji je stao u sanduk za ogrev. Danas Narodna biblioteka na tri odeljenja u Bečeju, u ograncima u Bačkom Gradištu, Bačkom Petrovom Selu i Radičeviću ima više od 150.000 knjiga na srpskom, mađarskom, engleskom i drugim jezicima.
U svečanom programu nastupili su recitatori iz ogranaka biblioteke, deca iz Muzičke škole „Petar Konjović“, plesači KUD „Đido“ i MKD „Petefi Šandor“.
Podsetimo da jednogodišnji mandat v.d. direktora Narodne biblioteke Boglarke Taloš ističe 31. decembra, do kada bi Skupština opštine na predlog upravnog odbora biblioteke trebalo da izabere direktora ustanove. Konkurs za izbor direktora okončan je 17. novembra, a po nezvaničnim podacima novinara, prijavljen je samo jedan kandidat za direktora.

R.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top