musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

NUNS i NDNV: Protest zbog diskriminacije medija u Bečeju


U Bečeju je danas,  28. novembra bilo upriličeno svečano otvaranje najvećeg pogona za doradu semena kukuruza u Srbiji u koji je uloženo 30 miliona evra. Svečanom otvaranju KWS Srbija prisustvovao je i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kao i brojni zvaničnici među kojima je bio i predsednik opštine Bečej Vuk Radojević. Ovaj događaj su pratili novinari nacionalnih, ali ne i lokalnih medija. To je razlog što nemamo izveštaj sa ovog događaja iako smo  blagovremeno dostavili podatke potrebne za akreditaciju novinara.

Nije prvi put da se novinari Bečejskog mozaika ne pozivaju na događaje koji su važni za Bečej i na kojima bi bilo moguće postaviti pitanja kako bi se prikupile neophodne informacije i što potpunije i sveobuhvatnije informisala bečejska javnost, ali se zato uredno pozivaju na tzv. pseudo događaje kao što su potpisivanje ugovora sa stipendistima, dan vatrogsnog društva, prijem đaka generacije, otvaranje pešačkog prelaza... Ovakvom praksom se omalovažava novinarska profesija, ograničava pravo na izveštavanje i samim tim krši medijska sloboda i sloboda govora.

Povodom ovoga oglasila su se i novinarska udruženja:

„Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuju zbog diskriminacije medija na današnjem svečanom otvaranju Centra za doradu semena kukuruza i suncokreta u Bečeju. Svečanom otvaranju fabrike prisustvovali su premijer Aleksandar Vučić i drugi brojni zvaničnici, kao i izveštači nacionalnih medija, ali ne i novinari lokalnih medija, iako su bili uredno prijavljeni za akreditacije.

NUNS i NDNV zahtevaju od Vladine Kancelarije za saradnju sa medijima da javno objasni ovakav diskriminatorski postupak prema medijima kojima je uskraćeno pravo da izveštavaju sa jednog važnog, javnog događaja.

NUNS i NDNV su obavešteni da je početkom nedelje pomoćnik predsednika opštine Bečej zadužen za odnose sa javnošću obavestio redakcije lokalnih medija da treba da prijave novinare koji će prisustvovati svečanom otvaranju fabrike kako bi dobili akreditacije. Lokalni mediji su to učinili ali do danas nisu obavešteni gde i kada mogu do preuzmu akreditacije. Na pitanje postavljeno Slobodanu Maleševu, pomoćniku predsednika opštine Bečej, šta se desilo sa akreditacijama, on je odgovorio da ne zna i da, zapravo, sve organizuje marketinška agencija „Medija com“. “

B.M. 

 

Last modified on
Rate this item
(1 Vote)
back to top