musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Rezultati opštinskog konkursa za informisanje: Sufinansiranje projekata 8 medija

Za informisanje na teritoriji opštine Bečej ove godine je iz opštinskog budžeta obezbeđeno 4 miliona dinara.

Taj iznos je raspodeljen 9. maja projektima 8 medija rešenjem predsednika opštine o raspodeli novca na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017. godini. Prvim rebalansom budžeta lokalne samouprave za informisanje je predviđeno još dva miliona dinara i očekuje se da će taj novac biti obezbeđen projektima medija na novom konkursu do kraja godine.

Konkursna komisija je predložila predsedniku opštine da 4 miliona iz opštinskog budžeta dobiju projekti osam medija.

Najveći iznos, milion dinara, odobren je firmi Brif media net d.o.o. (brif.rs) iz Petrovaradina za projekat „Raznolikost Bečeja“.

Sledi potom Bečejsko udruženje mladih – BUM sa 850.000 dinara za projekat „Javni interes u fokusu: informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“.
Mozaik d.o.o. iz Bečeja uputio je na konkurs dva projekta dva medija (internet portal i novine), a odobreno je 500.000 dinara za projekat „Informisanošću do prava – bečejski informator o pravima dece sa invaliditetom“ i 350.000 dinara za projekat „Odluke u ime građana 2017“.

Za TV Bečej-ogranak Bečej-VTV Komnet d.o.o. Subotica odobreno je 600.000 dinara za projekat „TV prozor – TV serijal koji doprinosi boljem informisanošću stanovnika Bečeja“.

Za projekat „Radno mesto-naša kuća, zaposleni i poslodavci, naša porodica“ Medium d.o.o. iz Bečeja obezbeđeno je 300.000 dinara. Podnosiocu projekta Info-NB je za „Bečejski izlog“ opredeljeno 200.000 dinara.

Isti iznos, 200.000 dinara, je odobren i za projekat „Dvojezične, pravovremene informacije za svakog u opštini Bečej – Aktiv radio“ podnosioca projekta Monika Berček pr agencija za konsultantske aktivnosti „Cross media consulting“ Bečej.

Inače, na medijski konkurs koji je opština Bečej raspisala početkom februara meseca, podneta su 22 projekta iz Bečeja, Novog Sada, Petrovaradina, Subotice, Beograda, Novog Bečeja, Inđije i Žablja.

U vezi sa raspodelom novca na lokalnim konkursima u Srbiji u prethodnih nekoliko meseci su se oglasila novinarska udruženja, protestujući zbog načina raspodele. Poslednji put se to desilo 23. maja, kada su NUNS i NDNV objavili saopštenje za javnost u kojem kažu „da Grad Novi Sad treću godinu zaredom na sramotan i skandalozan način krši Zakon o javnom informisanju i medijima i ismeva konkursno sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja. Skoro celokupan za tu priliku izdvojen novac građana dodeljuje režimskim glasilima, među kojima su i oni koji kontinuirano i sistematski krše novinarski kodeks. Manje-više ista ’stručna’ komisija, sastavljena od predstavnika nereprezentativnih i režimskih udruženja, sprovodi očigledno negde unapred donesenu političku odluku o nagrađivanju poslušnih glasila, a ove godine otišli su i korak dalje u sramoćenju Novog Sada i njegovih građana, i novac dodelili Informeru (1.000.000 dinara) i Srpskom telegrafu (900.000). Podsećamo da je jedan od najvažnijih kriterijuma za dodelu sredstava za medijske projekte od javnog interesa upravo poštovanje Kodeksa novinara Srbije, a ova dva lista su, prema istraživanju Saveta za štampu, šampioni u njegovom kršenju i gaženju. Osim toga, čak 4,5 miliona dinara, uzetih od Novosađana, dobio je SNS-portal brif.rs, koji je takođe dobio ogromne iznose i na drugim konkursima u vojvođanskim lokalnim samoupravama, a koji je registrovan početkom godine kao partijski projekat i u jednom periodu je protivzakonito radio bez impresuma. Vojvođanski magazin, iza kojeg stoji jedan od glavnih naprednjačkih medijskih demijurga Goran Karadžić, dobio je dva miliona dinara na ovom konkursu. Ovo su samo neki od najindikativnijih primera trošenja sredstava građana suprotno javnom interesu, odnosno partijske distribucije novca na novosadskom konkursu. Novac za medijske projekte dobila je i Srpska pravoslavna crkva, ali i brojne stručnoj javnosti nepoznate firme i organizacije“, piše u saopštenju novinarskih udruženja, koje su pozvale medije koji su oštećeni na ovom konkursu da iskoriste zakonska prava i pokušaju da kroz upravni postupak ostvare svoja ugrožena prava, konstatujući zatim da Novi Sad nije izuzetak, jer „u skoro svim lokalnim samouprava, kao i na pokrajinskom nivou, novac građana se dodeljuje režimskim medijima, a u komisijama sede predstavnici fantomskih i režimskih udruženja koji samo pozajmljuju svoja imena za realizaciju partijskih interesa, a za to bivaju adekvatno nagrađeni“.

U saopštenju piše i da „postoji ozbiljna indicija da su neki od članova konkursne komisije (u Novom Sadu; prim. nov) bili u otvorenom sukobu interesa, pa će NUNS i NDNV razmotriti mogućnost podizanja krivičnih prijava protiv njih“.        

R.M.

 

Last modified on
Rate this item
(0 votes)
back to top