musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

I u Bečeju se formira Pokret obnove Kraljevine Srbije: Bečejski odbornici SPO-a osnovali novu odborničku grupu

U Bečeju je danas započeto prikupljanje potpisa u cilju formiranja nove političke organizacije, Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), koji će da oforme bivši članovi Srpskog pokreta obnove (SPO) koji su pre desetak dana isključeni iz stranke jer su tražili da SPO izabere novog predsednika umesto Vuka Draškovića koji bi ostao počasni predsednik i izrazili su nezadovoljstvo zbog istupa Draškovića u javnosti kojima je, kako je navedeno, ozbiljno narušio odnos sa koalicionim partnerom, SNS-om.

Predsednik Skupštine opštine Bečej i član Inicijativnog odbora POKS-a Nenad Tomašević je saopštio da je petočlana odbornička grupa SPO-a danas, 14. juna, obavestila lokalni parlament o tome da 5 bivših odbornika SPO-a prelazi u novoformiranu odborničku grupu koja se zove „Svi za Bečej – Pokret obnove Kraljevine Srbije“. S obzirom na to da po propisima vlasnici mandata su pojedinci, a ne političke organizacije, nekadašnji funkcioneri i odbornici SPO-a nisu vratili mandat stranci. Tomašević je izjavio i da će odbornici POKS-a u Bečeju ostati u koaliciji sa SNS-om.

Prema njegovim rečima, od 300 članova SPO-a u Bečeju samo jedan nije pristupio POKS-u i dodao da Bečejci žele da u narednim danima prikupe oko 1.000 potpisa za formiranje nove političke organizacije. Među građanima koji su danas potpisivali podršku za POKS (potpisivanjem se ne postaje član organizacije) bili su i predstavnici javnog života u Bečeju, zaposleni u javnim i zdravstvenim ustanovama itd.

Današnjoj overi potpisa u cilju registrovanja Pokreta obnove Kraljevine Srbije u Bečeju u zgradi I Mesne zajednice osim nedavnih funkcionera i odbornika Srpskog pokreta obnove prisustvovali su i članovi Inicijativnog odbora POKS za Srbiju narodni poslanik Žika Gojković, državni sekretar u Ministarstvu pravosuđa Mirko Čikiriz, članovi Inicijativnog odbora POKS za Vojvodinu poslanici Dejan Mihaljica, dr Željko Vidović, potpredsednica Skupštine Novog Sada Branka Bežanov, poverenik IO POKS za Bečej Dejan Vuković i ostali članovi IO POKS za Bečej.

Mirko Čikiriz je rekao da je krajnji cilj POKS-a da Srbija bude ustavno-parlamentarna monarhija, „po ugledu na najmodernije i najuticajnije zemlje EU koje su ustavno-parlamentarna monarhija i koje su istovremeno zemlje najšire slobode, ljudskih prava, parlamentarne demokratije, ali i najvišeg standarda“. On je istakao da ga posebno raduje da „su nam pristupili svi odbori iz Vojvodine, 80 odsto najuticajnijih odbora iz Srbije“, vraćaju se stari članovi i veliko je interesovanje mladih i obrazovanih ljudi, koji „prepoznaju naš moderni, savremeni srpski nacionalizam, koji nije šovinizam. Ono što je nas i politički razdvojilo od naše prethodne stranke je neslaganje sa jednom totalno anacionalnom politikom“.

Žika Gojković je govorio o putu kojim Srbija treba da ide, o ispravljanju nepravdi iz prošlosti (komunističko nasleđe), o pravičnoj restituciji i rehabilitaciji, o neophodnosti otvaranja dosijea.

Odgovarajući na pitanja novinara predstavnici Inicjativnog odbora POKS-a rekli su da do subote nameravaju da prikupe oko 15.000 potpisa, da u nedelju održe izbornu skupštinu, gde bi se izabralo rukovodstvo pokreta, a u ponedeljak da registruju POKS. Do sada je prikupljeno oko 7.000 potpisa, a za registraciju političke organizacije potrebno je 10.000.

Gojković nije želeo da oceni kolika je realna mogućnost da građani Srbije na izborima podrže ideju i političku organizaciju koja želi da Srbija bude kraljevina, ali je rekao da, po procenama, ima oko 30 odsto ljudi koji su „blago ili čvrsto“ vezani za monarhiju i da je to potencijal, mada će biti vrlo teško brzo doći do tog procenta. On nije hteo da odgovori na pitanje da li to da, kako je rečeno, veći deo članstva SPO-a prelazi u POKS, znači gašenje stranke Vuka Draškovića, ali je rekao da misli da će SPO teško funkcionisati u budućnosti.

K.D.F.

Rate this item
(1 Vote)
back to top