musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Svečanom akademijom i komemoracijom obeležen 8. oktobar: Dan oslobođenja uz „Nebeski odred“

Dan oslobođenja Bečeja od fašizma u Drugom svetskom ratu, 8. oktobar, obeležen je svečanom akademijom u Gradskom pozorištu Bečej 6. oktobra, a potom, 8. oktobra, na 73. godišnjicu oslobođenja Bečeja, polaganjem venaca ispred spomen ploče na zgradi gradske kuće.

Svečanom akademijom u bečejskom pozorištu građani su podsećani na stradanje građana opštine u Drugom svetskom ratu i na stalnu potrebu borbe protiv fašizma.

Zamenica predsednika opštine Bečej Dalila Dujaković je istakla da i mladim naraštajima treba ukazati na značaj 8. oktobra 1944. godine, a, kako je rekla, „ovakvi skupovi su prilika da se podsetimo na mnogobrojne žrtve i slavimo pobedu nad najvećim zlom u istoriji civilizacije, fašizmom“.

U ime SUBNOR Jelena Češljević je govorila o antifašističkoj borbi i podsetila na dan kada je Bečej oslobođen od fašističke vlasti.

U programu svečane akademije učestvovali su tenor opere Narodnog pozorišta u Beogradu Boris Babik, sopran Nataša Katić Radosavljević, pevačka i folklorna grupa KUD „Đido“.

Najupečatljivi deo svečane akademije, desetominutna dramatizacija odlomka iz drame „Nebeski odred“ Đorđa Lebovića (napisao ju je zajedno s Aleksandrom Obrenovićem), prisutne u pozorišnoj sali je ostavio bez reči. Komad je „inspirisan“ autorovim iskustvima u nacističkom koncentracionom logoru. Protagonisti su zatvorenici u Aušvicu koje su nacisti odredili za spaljivanje i uklanjanje leševa drugih pogubljenih zatvorenika. Radnja prikazuje kako se suočavaju sa spoznajom da će i sami doživeti istu sudbinu.

Dramatizaciju odlomaka uradio je direktor pozorišta Zdravko Petrović, a glumci Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta, Srđan Tomić, Filip Sadžakov i Srđan Kner, pokazali su da u određenim okolnostima svako može da postane zver.

Potom je Boris Babik izveo pesmu „Tamna je noć“.

Sećanje na 8. oktobar okončan je tog dana ispred gradske kuće kada su vence na spomen obeležje na zidu gradske kuće položili predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR, političkih partija, delegacije gostiju iz Ruske Federacije, Slovačke i Bosne i Hercegovine, ali i organizacija boraca iz drugih gradova Srbije.

U ime boračke organizacije prisutne je pozdravio Gradimir Džigurski, a Jelena Češljević je govorila o značaju Dana oslobođenja.

Samoinicijativno da kaže nešto na tom skupu javio se i potpredsednik pokrajinskog SUBNOR Rade Korica Bata koji je, nejasno zbog čega, govorio i o „separatističkim opcijama u Vojvodini“.

K.D.F.

Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 13. oktobra

Last modified on
Rate this item
(0 votes)
back to top