musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Dunavski brod mira i u Bečeju: Zajedno i različiti razvijamo svet oko sebe

Konferencija „O novim modelima saradnje za održivi razvoj“ o društvenoj, ekonomskoj i ekološkoj odgovornosti pomoću javno-privatno-nevladinog partnerstva održana je danas u svečanoj sali gradske kuće u Bečeju.

Ta konferencija je deo projekta „Dunavski brod mira“, putujuće radionice Medijskog edukativnog centra (MEC) iz Beograda, gde mladi ljudi imaju priliku da nauče kako da koriste digitalne, informacijske i medijske tehnologije i da prikažu drugoj deci, koja nemaju priliku da sa njima putuju niz Dunav i pored Dunava, šta reka nudi. Mladi ove godine već treći put putuju niz i uz Dunav i upoznaju gradove, ljude, njihove kulture… Učesnici „Dunavskog broda mira“, njih 25, dolaze iz Australije, Turske, Grčke, Italije, Hrvatske i Srbije.

„Brod“ – čiji je jedan od partnera i škola za decu sa smetnjama u razvoju „Milan Petrović“ iz Novog Sada, jer je deo programa Medijskog edukativnog centra i inkluzija – je krenuo 25. jula, danas je stigao u Bečej,.
Inače, „Dunavski brod mira“ prepoznat je i od Ujedinjenih nacija kao primer projekta za razvoj održivog turizma koji treba da služi i promociji mira u svetu, te će projekat u avgustu biti predstavljen u Ujedinjenim nacijama.
Upravo je u Bečeju danas predstavljen i novi program „Zajedno i različiti“ u saradnji sa partnerima Medijskog edukativnog centra iz Australije koji su inicijatori tog projekta i ovom prilikom je Srbiju posetio i Peter Pece Gorgievski, izvršni koordinator svetske Unity in Diversity Global („Zajedno i različiti“). Bečej je prvi grad u Srbiji koji je postao deo tog programa – pridružili su se bečejske institucije, lokalna samouprava, privatnici, nevladine organizacije, Rotari klub Stari Bečej itd. – čiji je cilj da bliskom saradnjom svih građana lokalne zajednice sa lokalnom vlašću, sa privatnicima, nevladinim organizacijama radi u interesu poboljšanja uslova života stanovnika lokalne zajednice – pre svega misli se na pomoć osobama sa invaliditetom, siromašnima, nadarenoj deci.

Pre održavanja konferencije o održivom razvoju, na gradskom trgu je u prisustvu predstavnika Rotari kluba Stari Bečej, rotari klubova iz okoline, gostiju iz inostranstva, predstavnika opštine i nevladinih organizacija predstavljen projekat MEC-a „Tandem“, započet pre oko godinu dana, u koji se uključio i Rotari klub Stari Bečej i čiji je cilj upravo to što želi da se postigne i programom „Zajedno i različiti“: kako u partnerstvu više organizacija pomoći mladom čoveku da razvije svoje sposobnosti i da te sposobnosti budu produktivne.

Reč je o tome da tridesetogodišnji Bečejac Bojan Biga, koji je slep, uz pomoć MEC-a, Rotari kluba Stari Bečej i institucija iz Bečeja pravi tandem bicikle, koji se zatim otkupljuju. Prema rečima Miomira Rajčevića, direktora MEC-a, Biga je pokazao da može da napravi nešto što izuzetno koristi zajednici i „Bečej je, ne odmah, ali vrlo brzo prihvatio taj projekat kao lokalni projekat“, koji je dostigao i viši nivo, jer je mladić nedavno napravio i poni tandem koji je od njega otkupio Rotari klub i poklonio blizancima Keljački iz Bačkog Petrovog Sela, od kojih je jedan slep i sada ima priliku da sa svojim bratom zajedno vozi bicikl.

Smisao projekta „Zajedno i različiti“ je, rekao je Rajčević, da ako mi pomognemo lokalnu zajednicu i lokalna zajednica će svojim napretkom pomoći celu državu.
Bojana Perović, savetnica u Ministarstvu za omladinu i sport, rekla je da je Bečej dobar primer omladinskih aktivnosti, pohvalila je Kancelariju za mlade i omladinske organizacije, ali i nastojanja lokalne samouprave u toj oblasti i istakla da bečejski projekat „Tandem“ promoviše načelo Ministarstva o jednakim šansama za sve mlade, te je izrazila nadu da će projekat „Tandem“ postati brend Bečeja, ako još nije: „Nadam se da će se o Bojanu Bigi pričati mnogo više, ne samo u Bečeju, nego i u Srbiji i da će sigurno biti svetionik drugim mladima kako mogu da ostvare svoje snove i da pomeraju granice“.
Tandem bicikle na bečejskom trgu osim braće Keljački i Bojana Bige provozali su i predsednik MEC-a, ali i drugi zainteresovani gosti Bečeja.

K.D.F.

Last modified on
Rate this item
(0 votes)
back to top