musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Nema podataka o smrtnim slučajevima zbog smrzavanja: Socijalno ugroženima potreban ogrev, pokrivači, topla odeća

Prema podacima hitne službe Doma zdravlja Bečej, do 2. marta ujutro na teritoriji opštine Bečej nije bilo smrtnih slučajeva zbog smrzavanja.

Istom informacijom raspolažu i nadležnu u Centru za socijalni rad, ali je rečeno da po evidenciji Centra u Bečeju ima desetak beskućnika koji su odbili smeštaj koji im je ponudila socijalna ustanova, te se nalaze u napuštenim kućama u Bečeju. Oni dobijaju pomoć za nabavku ogreva.

Centar za socijalni rad nema podataka o deci beskućnicima, ali socijalno ugrožena deca imaju mogućnost da se ugreju i dobiju hranu u Dnevnom boravku Centra za socijalni rad koji funkcioniše u objektu pored centralne zgrade PU „Labud Pejović“.

Neki od građana Bečeja koji nemaju dom, nalaze se u prihvatilištu Gerontološkog centra, koje se nalazi u centralnoj zgradi ustanove. Kapacitet prihvatilišta je 8 mesta, trenutno je popunjen, ali se situacija može menjati iz dana u dan. U prihvatilište – zatvorenog je tipa –Gerontološkog centra građani se upućuju preko Centra za socijalni rad, a razlozi za smeštaj su različiti (ljudi u lošem zdravstvenom stanju, osobe kojima preti smrzavanje u svojim kućama ili na ulici), a njihova sudbina je, u brojnim slučajevima nakon napuštanja prihvatilišta, trajni smeštaj u ustanovama, a ponekad se vraćaju i u svoje porodice.

Smrt tokom ledene noći

Prema nezvaničnim podacima, između srede i četvrtka pripadnici policije su pronašli beživotno telo žene (V.M.) u Bečeju, u ulici Hajduka Veljka, u hladnoj kući. O uzroku smrti nemamo pouzdanih informacija, osim da je dežurni lekar konstatovao smrt.

Pri Gerontološkom centru godinama radi i narodna kuhinja, socijalno ugroženi građani opštine, njih 420 po spisku Centra za socijalni rad, jednom dnevno imaju pravo na topli obrok.
Kapaciteti u opštinskim boravcima za socijalno ugroženu decu, u „Lurkohazu“ u Bečeju i u Drljanu su takođe prilično zauzeti (po dvadesetoro dece dnevno), a u tim kućama deca dobijaju tri obroka dnevno, imaju mogućnosti da se ugreju, da urade domaće zadatke.

Prema nezvaničnim informacijama, socijalno ugroženima u zimskom periodu pomažu i u katoličkoj crkvi ogrevom, odećom, ponekad i hranom.

Ugroženim građanima opštine Bečej potrebna je topla odeća, ali pre svega ćebadi i pokrivači. Građani te potrepštine mogu da dostave u Centar za socijalni rad i u Crveni krst u Bečeju (pored zgrade Narodne biblioteke), ali i u Gerontološki centar.

K.D.F.

(Foto: pixabay.com)

Last modified on
Rate this item
(0 votes)
back to top