musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Odluke u ime građana: Do 1. aprila kafeterija u zadužbini Bogdana Dunđerskog?

U objektu zadužbine Bogdana Dunđerskog u centru Bečeja, na gradskom trgu, do 1. aprila bi trebalo da bude otvorena kafeterija. Oglas za davanje u zakup prostora 170 kvadratnih metara površine objavljen je početkom septembra meseca na internet stranici opštine Bečej, a u roku se javio samo jedan zainteresovani.

Načelnica Odeljenja za imovinsko-pravne poslove Opštinske uprave Dušica Davidov je rekla da je zakupac tog prostora postalo fizičko lice Zoran Malić, s kojim je ugovor o zakupu zaključen krajem oktobra i da on ima rok od 6 meseci da prostor privede nameni, to jest da otvori ugostiteljski objekat. Zakup glasi na 5 godina, a mesečna zakupnina je 400 dinara po kvadratnom metru, bez PDV-a.
Davidov je istakla da pre raspisivanja oglasa lokalna samouprava je tražila i dobila saglasnost Matice srpske.

U objekat, koji je pre nekoliko godina rekonstruisan, uvedena je voda i struja, a ima i kanalizaciju. S obzirom na to da je zaključen ugovor s fizičkim licem, potrebno je da on otvori preduzetničku radnju kako bi mogao da otvori kafeteriju.

Podsetimo da je u oglasu za zakup zadužbine Dunđerskog (državna svojina, s pravom korišćenja opštine Bečej) bilo navedeno da se izdaje poslovni prostor na Trgu oslobođenja, površine 63 kvadratnih metara i u ulici Novosadska 1, površine 107 kvadratnih metara, kao jedan objekat jer predstavljaju jednu funkcionalnu celinu.

Navedeno je da se poslovne prostorije mogu namenski koristiti za obavljanje ugostiteljske delatnosti – kafeterija, kafić, sa rokom privođenja nameni do šest meseci od dana zaključenja ugovora. Poslovni prostori se ne mogu dati u podzakup.
Pravo da daju ponude za zakup imala su fizička i pravna lica i preduzetnici. Najniža cena zakupa bila je 400 dinara po kvadratnom metru.

Inače, navedeni poslovni prostori su predmet postupka za vraćanje imovine i obeštećenje koji se vodi kod Agencije za restituciju.
U situaciji da predmet bude rešen u korist podnosioca zahteva za vraćanje imovine i obeštećenje, na prava zakupca poslovnog prostora će se primeniti odredbe Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju. U tom slučaju zakupac za uložena sopstvena sredstva u poslovne prostore, nema pravo potraživanja naknade od zakupodavca, nema mogućnosti priznavanja svojinskih prava na poslovnom prostoru po osnovu ulaganja sredstava, nema mogućnosti potraživanja zakupca naknade za eventualno povećanu vrednost poslovnih prostorija do koje je došlo usled ulaganja sredstava zakupca, niti bilo kakve druge vrste naknade štete.
Na sva ulaganja sredstava u privođenje poslovnog prostora nameni, adaptaciju i tekuće i investiciono održavanje, primenjuju se pravila utvrđena odredbama Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom i davanja u zakup stvari u javnoj svojini, odnosno pribavljanja i ustupanja iskorišćavanja drugih imovinskih prava, kao i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda i Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora u javnoj svojini opštine Bečej.

Podsetimo da su u vreme početka rekonstrukcije zadužbine Bogdana Dunđerskog, u junu mesecu 2014. godine predstavnici lokalne samouprave najavili da će objekat da „zasija u punom sjaju“ do kraja septembra te godine.
Javnom nabavkom bila je predviđena samo rekonstrukcija objekta, a renoviranje okolnog malog trga i opremanje prostorija trebalo je da se uradi naknadno. Ugovorena vrednost radova na rekonstrukciji zadužbine Bogdana Dunđerskog bila je 3,9 miliona dinara, za to je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova u novembru 2013. godine odobrio tri miliona dinara. Ukupna predviđena vrednost projekta je oko 10 miliona dinara i lokalna samouprava je trebala da obezbedi oko sedam miliona dinara.

Prva faza rekonstrukcije zadužbine Dunđerskog okončana je u aprilu 2016. godine, ali nikad nije raspisana planirana javna nabavka u cilju sređivanja enterijera objekta, u kom je, na oko 100 kvadratnih metara, po najavama, u jednom delu trebalo da bude medija centar, a u drugom poluotvoreni prostor u kom bi bile organizovane manifestacije, a potom se pričalo da će prostor ipak da koristi Turistička organizacija opštine Bečej.

B.M.

Rate this item
(2 votes)
back to top