musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Otvoren je dnevni boravak za decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju: Rad sa decom od 5 do 18 godina starosti

Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom otvoren je 20. jula u zgradi broj 9 u ulici Veljka Vlahovića. Reč je o projektu Centra za socijalni rad, a namera je da dnevni boravak funkcioniše u kontinuitetu uz podršku nadležnog ministarstva i lokalne samouprave. Zvanično i svečano otvaranje boravka biće upriličeno krajem avgusta.

U boravak već sada od 7 ujutro do 14 časova mogu da dođu deca i mladi od 5 do 18 godina starosti s telesnim invaliditetom i teškoćama u učenju. Sa decom rade koordinatorka dnevnog boravka psihologica Ivona Božović i medicinska sestra Jelena Živanov, a zainteresovani roditelji mogu da dogovore dolazak dece u dnevni boravak ukoliko pozovu broj 069 1915 445.
Boravak je u stanu u zgradi u prizemlju, a ovih dana će biti montirana i rampa na ulazu u zgradu.

Koordinatorka boravka Ivona Božović je rekla da se sada upravo radi pozivanja dece u dnevni boravak: „Vrata su otvorena svima, voleli bismo da deca prvi put dođu sa roditeljima kako bismo sa njima obavili inicijalne razgovore. U budućnosti planiramo da angažujemo i volontere, ali i da od 1. septembra uključimo u rad lične pratioce, koji rade sa decom u predškolskoj ustanovi i u školama. Planiramo da škole, škola `Bratstvo` i Dom zdravlja učestvuju u ovoj priči, mada su već svi oni i do sada pružili podršku. Potrebno je i da ispitamo potrebe dece i da s tim u skladu dalje razvijamo priču o dnevnom boravku. Nažalost, nećemo moći na početku da zadovoljimo sve potrebe, ali otvoreni smo za sugestije i veoma bi nam mnogo značila podrška roditelja. To je u ovom trenutku najbitnije, kako bismo napravili dobru procenu potreba i da onda idemo u pravcu zadovoljavanja potreba dece. Uskoro ćemo da objavimo i pozive za volontere. Nećemo se ograničavati samo na to da su psiholozi, pedagozi, logopedi, nego ćemo se voditi time da su to ljudi dobre volje koji nemaju predrasude i koji su spremni na toleranciju i na prihvatanje različitosti. To će nam biti ideja vodilja, bitno je da zainteresovana osoba ima dobru volju da se posveti ovome, a biće organizovana i kratka obuka za njih i selekcija, jer su u pitanju deca i treba se ozbiljno pristupiti problemu koji u opštini postoji već dugo vremena i sad je došlo vreme da smo u mogućnosti da pokrenemo dnevni boravak“.

Roditelji bi mogli da ostave decu u dnevnom boravku na nekoliko sati. „Jedan od ciljeva boravka – pored toga što je reč pre svega o socijalnoj integraciji dece – je i predah za roditelje, jer u velikom broju slučajeva roditelji dece sa invaliditetom nemaju nikakvu podršku“, rekla je koordinatorka dnevnog boravka.
Inače, deca će imati obezbeđenu užinu u boravku srazmerno broju sati koliko će tamo da borave (jedan ili dva obroka).
Još uvek se ne zna koliko mališana sa invaliditetom i smetnjama u razvoju živi u opštini Bečej i koliko njih bi provodilo vreme u dnevnom boravku, jer ne postoji jedinstvena baza podataka o njima. To je problem i po mišljenju Ivone Božović, koja je rekla da je veoma teško proceniti broj dece, jer mnogo njih nije uključeno u obrazovni sistem ili nema redovnu zdravstvenu zaštitu. „Što se tiče Centra za socijalni rad, ima oko tridesetoro dece koja bi mogla da koriste usluge dnevnog boravka, ali ja se plašim da to nije realan broj, jer kada bi se prikupili svi podaci iz Doma zdravlja, iz predškolske ustanove, škola i Centra za socijalni rad, ta cifra bi bila veoma velika“.

Dnevnom boravku su potrebne donacije, pre svega u igračkama i potrepštinama za decu sa invaliditetom, ali su, osim finansijske podrške, potrebne i ideje i sugestije kako bi boravak funkcionisao na najbolji mogući način. Naravno, otvoren je poziv i deci koja nemaju invaliditet ili smetnje u razvoju da sa roditeljima posete boravak kako bi se družila sa svojim vršnjacima, učila o toleranciji i o tome da smo svi jednaki uprkos različitostima.

K.D.F.

Rate this item
(0 votes)
back to top