musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Pokrajinski sekretar za obrazovanje posetio je Bečej: Treba očuvati mrežu škola u Bečeju

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš sa saradnicima poseto je 6. juna Bečej, sastao se sa predstavnicima lokalne samouprave, a potom i sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine. Tema sastanaka bila je uspostavljanje mreže osnovnih škola u Bečeju, a razgovarano je i o dosadašnjoj saradnji pokrajinskog sekretarijata sa lokalnom samoupravom i obrazovnim ustanovama, kao i o rezultatima konkursa za opremanje škola.

„Jedna od osnovnih tema je bila uspostavljanje mreža osnovnih škola u Vojvodini, gde ćemo imati podršku i logistiku pokrajinskog sekretarijata kako bismo kao lokalna samouprava zadovoljili kriterijume koji se postavljaju pred nas, u cilju očuvanja mreže škola u Bečeju onakve kakva je bila do sada“, rekao je predsednik opštine Bečej Vuk Radojević na konferenciji za novinare.
Saopšteno je da je na osnovu analize sistema obrazovanja osnovnih škola na teritoriji opštine konstatovano da su zastupljene sve delatnosti osnovnog obrazovanja, izuzev baletskog, i da je mreža osnovnih škola proširena uvođenjem osnovnog obrazovanja odraslih pri jednoj osnovnoj školi, što omogućuje da se, kako je rečeno, „obrazovanje u bečejskoj opštini realizuje na još kvalitetniji način i da bude još dostupnije svim njenim stanovnicima“.
„Konkretno pitanje sa kojim smo se danas najviše bavili, je obaveza Skupštine opštine Bečej da donese novu odluku o mreži osnovnih škola. Ta odluka kada na bazi odgovarajućeg elaborata bude donesena, dostavlja se pokrajini i pokrajinska vlada treba da da saglasnost na tu odluku. Ustanovili smo da trenutna organizacija škola, broj osnovnih škola i definisanje delatnosti i područja tih škola je adekvatna i racionalna i da s manjim izmenama treba tu mrežu očuvati. Upoređujući sa drugim opštinama, Bečej izuzetno dobro stoji, što znači da se svojevremeno kada je ta mreža koncipirana, imalo sve dobro u vidu, stručno i u skladu sa standardima. U Vojvodini je malo opština gde je to tako organizovano, imamo i primere gde je broj škola enormno veći u odnosu na broj dece kad se uporedi sa Bečejom. Iz svih ovih razloga smatramo, i to smo ovde zajednički konstatovali, da odluku o mreži škola u ovom smislu treba formulisati, pripremiti i stručno obrazložiti. Naravno treba imati u vidu i specifičnosti vaše opštine, vaših đaka, kao i činjenicu da se radi o multietničkoj sredini i da u školama ima obrazovno-vaspitni rad i na jeziku nacionalnih manjina, konkretno na mađarskom jeziku. Mađarski nacionalni savet tu ima određene nadležnosti, ustanovili smo da je saradnja sa tim savetom dobra i da ćemo zajedničkim snagama ovaj posao, što se tiče mreže osnovnih škola, kvalitetno uraditi“, rekao je pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš.
Rok za izradu elaborata o mreži osnovnih škola je tri meseca.
Pokrajinski sekretar je istakao da su pripreme za narednu školsku godinu u toku i da je potrebno posebnu pažnju posvetiti koncipiranju rada škola, pogotovo srednjih škola, koje bi trebale više da se otvore ka privredi.
Njilaš je istakao da pokrajina ima dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i obrazovnim ustanovama, napominjući da je u toku prošle i u prvoj polovini ove godine iz pokrajinskog sekretarijata ka obrazovnom sistemu u opštini Bečej transferisano 13,5 miliona dinara.
„U tom iznosu znatan deo je namenjen za troškove putovanja srednjoškolaca, zatim tu su i udruženja koja su vrlo aktivna u obrazovnim projektima, i ona su, kao i škole, dobro aplicirala, a sve to upućuje na to da je prosvetni sistem u opštini Bečej izuzetno dobro organizovan“, izjavio je Njilaš.
Na poslednjem konkursu pokrajine namenjenom za opremanje škola, za projekte iz 10 škola iz opštine biće odobreno oko 5 miliona dinara.
Više o ovoj temi možete pročitati u narednom broju štampanog izdanja Bečejskog mozaika.

Lj.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top