musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Proglašen je pobednik „Be:femona“: „Soba za poglede“ Ivane Buljan Legati

Pobednica 6. Bečejskog festivala monodrame je Ivana Buljan Legati sa monodramom „Soba za poglede“, odlučio je stručni žiri: Dušanka Glid Stojanović (predsednica), Hana Selimović i Arpad Černik.

Po oceni publike, najbolja monodrama je „Moj život: priča o Isidori Dankan“ koju izvodi Anka Gaćeša (ocena 4,83).

„Ovaj ’Be:femon’ odisao je, i u selekciji i u ostvarenjima, u najboljem smislu reči avangardnim, hermetičnim, a opet komunikativnim izvedbama, i to u očiglednoj sprezi sa publikom, jer otvaraju mizanscen duše, spektar tragizma, izolacije, obmane, zablude, propalih ideala, teških života, lepote stvaralaštva i (ne)potrebnosti stvaralaštva. Socijalni, politički, klasni, moralni, emotivni, psihološki, pesnički i filozofski dualizam u čoveku, i ta večna dilema da li je borba strast, lična ambicija, bolestan ego, slab libido, želja za nepatvorenom istinom, život u notornoj politizovanoj laži – s ljudima ili bez njih? – upravo ova pitanja otvara ’Be:femon’, a zatvara ih odlukom da nagrada pripadne Ivani Buljan Legati, glumici iz Zagreba. Svojom neverovatnom sposobnošću da izrazi tananost jedne snažne frustracije kroz priču Virdžinije Vulf i suptilnost velike nesigurnosti sveta kom pripada – kao i u svim vremenima u kojima je vrednost samo ono što je vidljivo, ono vulgarno, a skriveno ono što podrazumeva spektar unutrašnjeg predela duše – Ivanina glumačka interpretacija otkrila nam je bogat, glamurozan, ekscentričan, poročan i nadasve ekspresivan svet Ivaninog talenta, što je s pravom uvršćuje u dosadašnje laureate ’Be:femona’ (Zijah Sokolović, Vlado Kerošević, Ozren Grabarić…). Ovaj relevantni i visoko umetnički festival koji neguje individualnost ohrabren je velikom snagom i voljom direktora Zdravka Petrovića koji ovaj poduhvat podržava i održava i unapređuje 6 godina, omogućavajući i umetnicima i publici ekskluzivu iz koje proističe usavršavanje kao kolektivni čin“, piše u obrazloženju stručnog žirija festivala.

Za četiri dana Bečejskog festivala monodrame, od 17. do 20. oktobra u Gradskom pozorištu publika je imala priliku da pogleda 6 monodrama iz Srbije i Hrvatske, a to su „Moje nagrade“, „Soba sa pogledom“, „Eva Braun“, „Karton i karfiol“, „Moj život“ i „Desnica: igre proljeća i smrti“, od toga tri kamerne.

Prema podacima iz Gradskog pozorišta, festival monodrame posetilo je oko 800 ljudi – predstavama koje su imale kamerno izvođenje, moglo je da prisustvuje najviše 100 osoba.

„Be:femon“ je otvorila stogodišnja glumica, rođena Bečejka Branka Veselinović, s kojom je pre svečanog otvaranja programa na tribini u Kreativnom centru razgovarao direktor pozorišta Zdravko Petrović.

B.M.

Last modified on
Rate this item
(0 votes)
back to top